βίο


Βιολογική Διατροφή

Γράφει ο Γιώργος ...

Πως ορίζεται όμως η έννοια της Βιολογικής καλλιέργιας και κτηνοτροφίας; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ...

περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα : ο δρόμος για μια πιο παραδοσιακή διατροφή

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τα βιολογικά προϊόντα σταδιακά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ...

περισσότερα...

Βιολογικό γάλα και εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη και στα παιδιά

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κοίλια, Αλλεργιολόγος Παίδων και ...

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της 
βρεφικής –παιδικής ...

περισσότερα...

Η αξία της βιολογικής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ...

Το μητρικό γάλα, μοναδικό και αναντικατάστατο, αποτελεί για τα παιδιά την πρώτη βιολογική τροφή τους δοσμένη ...

περισσότερα...

Βιολογική Διατροφή vs Συμβατικών Τροφών

Στις αρχές Αυγούστου, μια έρευνα της Βρετανικής ...

Τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα συμβατικά». Με αυτόν ή κάποιον παρεμφερή τίτλο ...

περισσότερα...

Τα βιολογικά προϊόντα με μία ματιά

Γράφει ο Δρ. Γιαννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Τα τελευταία χρόνια, τα βιολογικά τρόφιμα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Οι λόγοι όμως που πρέπει να προτιμούνται, δεν είναι ευδιάκριτοι. Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά; Γιατί ορισμένα προϊόντα είναι πιο ακριβά; Τι σημαίνουν τα συστατικά που αναφέρονται στις ετικέτες τους;

 

Τι είναι βιολογικό προϊόν;
Για την γενικότερη προαγωγή της υγείας, η δέσμευση για μία πιο υγιεινή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Στις μέρες μας, πέρα από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τακτικών γευμάτων και μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, η υγιεινή διατροφή εξαρτάται και από την ασφάλεια και θρεπτικότητα των τροφίμων. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από τις καλλιέργεια ή την κτηνοτροφία, δηλαδή την σωστή παραγωγή των πρώτων υλών και καταλήγει στην σωστή επιλογή, την ποικιλία και το μέτρο που θα έχει ο καταναλωτής. Τα βιολογικά προϊόντα είναι η κατηγορία των τροφίμων που διασφαλίζει την πιο φυσική παραγωγή υγιεινών πρώτων υλών.
 
Ποιο προϊόν μπορεί να ονομαστεί «βιολογικό»
Ο όρος «βιολογικό» αναφέρεται στον τρόπο που τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν παραχθεί και επεξεργασθεί. Έχουν ορισθεί από τους επίσημους φορείς πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάθε προϊόν για να λάβει τον τίτλο. Πρέπει να έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο έδαφος που δεν έχει υποστεί τροποποιήσεις, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση συνθετικών παρασιτοκτόνων, γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και ορισμένων ενισχυτικών ανάπτυξης. Σχετικά με τα ζώα, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους βοσκής και η τροφή τους να είναι επίσης βιολογικής παραγωγής. Τέλος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και ζωικά παραπροϊόντα.
 
Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο θρεπτικά;
Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την διερεύνηση του ζητήματος. Αρκετές από αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ορισμένα ιχνοστοιχεία.
 
Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των βιολογικών;
Τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν ποικιλία πλεονεκτημάτων. Διακρίνονται σε δύο άξονες για την υγεία του καταναλωτή και σε άλλον ένα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα πιο σημαντικά συνοψίζονται
·      Περιέχουν μικρότερες ποσότητες παρασιτοκτόνων. Αποτελεί σημαντικότατη παράμετρος ασφάλειας για όλους και κυρίως για τα παιδιά και τις εγκύους που είναι περισσότερο ευαίσθητοι οργανισμοί στην δράση των συνθετικών αυτών ουσιών. Προφυλάσσουν από προβλήματα ανάπτυξης, διαταραχές της συμπεριφοράς και κινητικές δυσκολίες
·      Συνήθως είναι πιο φρέσκα. Έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, λόγω την μειωμένης περιεκτικότητας χημικών και συνθετικών ουσιών. Ένα πιο φρέσκο προϊόν ορίζεται και από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μικροστοιχεία.
·      Στα ζώα βιολογικής εκτροφής δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και δεν σιτίζονται με ζωικά παραπροϊόντα. Η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, προκαλεί την δημιουργία ανθεκτικών ιών και βακτηρίων. Έτσι ότι κάποιος νοσήσει δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει εύκολα με τα υπάρχοντα φάρμακα. Επίσης, οι περιορισμοί σίτισης των βιολογικής εκτροφής αγελάδων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου των τρελών αγελάδων. Επίσης η ύπαρξη μεγαλύτερου χώρου βοσκής εξυπηρετεί την καλύτερη υγεία των ζώων.
 

Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
 
 
created by Internet Business Hellas