Είμαι Έγκυος


Σίδηρος : μπορεί η διατροφή να καλύψει τις ανάγκες της εγκύου ή το συμπλήρωμα πρέπει να θεωρείται απαραίτητο;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Κατά την εγκυμοσύνη, ο οργανισμός της γυναίκας προσαρμόζεται ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες σε ...

περισσότερα...

Μείνατε έγκυος και έχετε αυξημένο βάρος;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Ιδανικά, στα πλαίσια του οικογενειακού προγραμματισμού, μία γυναίκα που προγραμματίζει να μείνει έγκυος, ...

περισσότερα...

Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού...

Μια πολυ σημαντική στιγμή για τους μελλοντικούς ...

Η διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου είναι μια από τις μοναδικές και τρυφερές στιγμές.Το μωρό ...

περισσότερα...

Οι αγωνίες του Α τριμήνου

Έχω ακούσει ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ...

Πάνω από το 80% των αποβολών συμβαίνει πριν από τη 12η εβδομάδα κυήσεως, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο. Το ρίσκο της ...

περισσότερα...

Η ανάπτυξη του εμβρύου

Δεν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος και να μην ...

Εβδομάδες 1-9 Η εγκυμοσύνη χρονολογείται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Περίπου 5 ημέρες ...

περισσότερα...

Σωστές διατροφικές επιλογές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
Από την στιγμή που κάθε γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος αρχίζει να ακούει από όλους γύρω της ποιες πρέπει να είναι οι διατροφικές της επιλογές. Στόχος όλων η υποστήριξη του οργανισμού της εγκύου και η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Για να μπορέσει όμως η έγκυος γυναίκα να φθάσει στο σωστό και κατάλληλο ημερήσιο διαιτολόγιο θα πρέπει αρχικά να διασφαλίσει την καλή της υγεία. Τρόφιμα που κάτω από άλλες συνθήκες θεωρούμε όχι μόνο δεδομένα αλλά και απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να αποτελέσουν παγίδα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για την ομαλή οργανική λειτουργία της εγκύου.  
Τι πρέπει να κάνετε
Οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις για την περίοδο της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν την ήπια αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών από ζωικά προϊόντα για την υποστήριξη της δημιουργίας νέων ιστών. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε μικροστοιχεία στα οποία ο γυναικείος οργανισμός παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τέτοια είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, οι φυτικές ίνες κ.α.
Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης καταβάλουν την μεγαλύτερη προσπάθεια, της ενήλικης ζωής τους, για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Πέρα λοιπόν από την επαρκή κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριού, φρούτων και λαχανικών και ολικής άλεσης δημητριακών, θα πρέπει ακόμα να δίνουν προσοχή σε διατροφικές επιλογές που μπορεί να δημιουργήσουν εντονότατες βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία τους είτε μέσω τροφικής δηλητηρίασης είτε μέσω αυξημένης πρόσληψης συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών.
 
Οι επιλογές που πρέπει να αποφεύγονται
Κρέας και πουλερικά
Ο οργανισμός της εγκύου είναι περισσότερο ευπαθής σε τροφικές δηλητηριάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να επηρεαστεί και το έμβρυο. Αποφύγετε λοιπόν το μέτρια ψημένο κρέας ή το άψητο. Επίσης αποφύγετε την κατανάλωση λουκάνικων που τρώγονται ωμά.
 
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Η επιλογή ενός άπαχου γάλακτος, η μοτσαρέλλα, η φέτα, ο ανθότυρος, το τυρί τύπου Cottage μπορεί να είναι ιδανική στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τρόφιμα όμως που περιέχουν μη- παστεριωμένο γάλα πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοια τρόφιμα είναι πηγή τροφικών δηλητηριάσεων. Προσέξτε λοιπόν στην ετικέτα των τροφίμων να αναγράφεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί παστεριωμένο γάλα. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποφύγετε την κατανάλωση των παραπάνω επιλογών.
 
Θαλασσινά και ψάρια
Είναι καλό να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ψαριών τύπου σούσι και οστρακοειδών όπως τα στρείδια και τα μύδια. Να ψήνετε επαρκώς τα ψάρια ενώ τις γαρίδες και τον ααστακό μέχρι να γίνουν λευκά. Αν τελικά θελήσετε να φάτε μύδια ή στρείδια, να τα μαγειρέψετε μέχρι να ανοίξουν. Αν δεν ανοίξουν, μην τα φάτε.
Ακόμα σχετικά με τα ψάρια, είναι αλήθεια ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης και σιδήρου, ενώ η επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Όμως στην άλλη πλευρά του νομίσματος, αρκετά ψάρια και θαλασσινά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες βαρέων μετάλλων, τα οποία σε αυξημένη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Ψάρια που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι κυρίως τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί κ.α. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων είναι ασφαλής η κατανάλωση έως 2 γευμάτων εβδομαδιαίως από μικρά ψάρια, γαρίδες, τόνο ή σολωμό, σαρδέλες κ.α.
 
Καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να περάσει από τον πλακούντα στο έμβρυο και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή του. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπέρμετρη κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή μειωμένο βάρος εμβρύου. Όμως υπάρχει και μία σειρά μελετών που δεν έχει δώσει αντίστοιχα αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά είναι σκόπιμο κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης να μην καταναλώνετε περισσότερο από 300 mg καφεΐνης. Αυτό αντιστοιχεί στην κατανάλωση έως 3 φλυτζανιών καφέ ημερησίως.
 
Άλλα βότανα
Τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας για την δράση των βοτάνων είναι περιορισμένα, ειδικότερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μερικά από αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα υγρών του οργανισμού ή άλλες λειτουργίες του σε σημαντικό βαθμό. Προληπτικά λοιπόν είναι καλό να τα αποφεύγετε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης εκτός και αν έχετε κάποια συγκεκριμένη οδηγία από τον γυναικολόγο ή τον διαιτολόγο σας.
 
Αλκοόλ
Ένα ποτό δεν μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου ή την ομαλή έκβαση της κύησης. Η μέτρια και αυξημένη όμως κατανάλωση έχει συσχετισθεί με τον πρόωρο τοκετό ή και αποβολή. Επίσης έχει συσχετισθεί με καθυστερημένη νοητική ανάπτυξη και με προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, όπως επίσης και στον σχηματισμό του εγκεφάλου. Είναι λοιπόν φρόνιμο να μην ξεπερνάτε την κατανάλωση ενός ποτού ημερησίως με βέλτιστες επιλογές το κρασί και την μπύρα.
 
Γιαννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

 

created by Internet Business Hellas