Είμαι Έγκυος


Σίδηρος : μπορεί η διατροφή να καλύψει τις ανάγκες της εγκύου ή το συμπλήρωμα πρέπει να θεωρείται απαραίτητο;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Κατά την εγκυμοσύνη, ο οργανισμός της γυναίκας προσαρμόζεται ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες σε ...

περισσότερα...

Σωστές διατροφικές επιλογές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τι πρέπει να κάνετε Οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις για την περίοδο της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν την ...

περισσότερα...

Μείνατε έγκυος και έχετε αυξημένο βάρος;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Ιδανικά, στα πλαίσια του οικογενειακού προγραμματισμού, μία γυναίκα που προγραμματίζει να μείνει έγκυος, ...

περισσότερα...

Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού...

Μια πολυ σημαντική στιγμή για τους μελλοντικούς ...

Η διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου είναι μια από τις μοναδικές και τρυφερές στιγμές.Το μωρό ...

περισσότερα...

Οι αγωνίες του Α τριμήνου

Έχω ακούσει ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ...

Πάνω από το 80% των αποβολών συμβαίνει πριν από τη 12η εβδομάδα κυήσεως, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο. Το ρίσκο της ...

περισσότερα...

Μουσική για εγκύους: Ψυχαγωγία και χαλάρωση για δύο

Η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στο έμβρυο, γύρω στους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
Έρευνες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν τη μουσική που οι γονείς τους έπαιζαν για αυτά όταν ήταν στη μήτρα και ότι, εφόσον αυτή η μουσική χαλαρώνει τη μητέρα, το ίδιο μπορεί να κάνει και για αυτά. 
Σε πρόσφατο δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Clinical Nursing, μάλιστα, διαβάζουμε ότι «οι μέλλουσες μαμάδες που ακούν μελωδίες όπως νανουρίσματα, κλασική μουσική αλλά και με ήχους της φύσης εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες που δεν ακούν τέτοια μουσική υποφέρουν από στρες, δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε, απολαμβάνοντας έτσι στιγμές χαλάρωσης μαζί με την κοιλίτσα σας.
 
«Να ακούν τη μουσική που τους αρέσει» 
«Γενικότερα μία γυναίκα που είναι σε εγκυμοσύνη πρέπει να κάνει πράγματα που την ευχαριστούν, κι αν η μουσική είναι ένα από αυτά μόνο καλό μπορεί να της κάνει», «Καλό είναι η γυναίκα σε ενδιαφέρουσα να επιλέγει μουσική που δεν την στρεσάρει. Μπορεί, για παράδειγμα, να επιλέξει τραγούδια για πιάνο, cd για νεογέννητα με απλές, ευχάριστες μελωδίες, τα οποία θα μπορεί να ακούει αργότερα και με το μωρό της… Αρκεί να της αρέσουν.»
 
Έχει αποδειχθεί πως τα μωρά, αφού γεννηθούν, σχετίζονται με την μουσική που άκουγαν όταν βρίσκονταν στην κοιλιά της μαμάς τους –σα να τη θυμούνται. Έτσι, έχει παρατηρηθεί πως με τη μουσική που χαλάρωνε ή διασκέδαζε η μητέρα όταν ήταν έγκυος, μπορεί αργότερα το μωρό να αποκοιμηθεί ή να διασκεδάσει. Όσον αφορά στα cd που κυκλοφορούν και υπόσχονται να προσφέρουν στις έγκυες αγχολυτική εμπειρία μουσικής, οι ειδικοί δείχνουν σχετικά συγκρατημένοι, έχοντας δηλώσει πως δεν χαλαρώνουν όλοι οι άνθρωποι με τον ήχο του νερού ή της βροχής. Κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται με τέτοιους ήχους. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκυμοσύνης, σε γυναίκες δηλαδή που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που τις στρεσάρει, π.χ. επειδή βιώνουν δύσκολη εγκυμοσύνη, προτείνεται η μουσικοθεραπεία ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία πραγματικά μπορεί να τις βοηθήσει.
 
«Στις εξατομικευμένες αυτές συνεδρίες δουλεύουμε αρκετά με κλασική μουσική, χωρίς όμως να αποκλείουμε και μουσική της αρεσκείας της μαμάς, την οποία όμως επιλέγουμε για συγκεκριμένους λόγους, επειδή έχει κάποιο νόημα γι’αυτήν». Αν δεν τίθεται θέμα μουσικοθεραπείας, όμως, «από την στιγμή που στην γυναίκα αρέσει μία μουσική και την ακούει με όρεξη, ακόμα κι αν πρόκειται για heavy metal. Αυτό είναι θετικό και για την ίδια και για το μωρό της.» Έτσι οι μέλλουσες μαμάδες, ιδιαίτερα από το β’ τρίμηνο και μετά, πέρα από την μουσική που τους αρέσει, να δοκιμάζουν και νέα ακούσματα, π.χ. κομμάτια για πιάνο, κλασική μουσική αλλά και παιδικά cd που να τους αρέσουν και που πιστεύουν ότι θα αρέσουν και στο μωρό τους όταν αυτό γεννηθεί.
 
Πηγή: Mama365.gr
created by Internet Business Hellas