Η φροντίδα του


Οργανώστε την καθημερινή ρουτίνα του μωρού

Η καθημερινή ρουτίνα είναι ευεργετική για τα βρέφη ...

Η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει η λέξη «ρουτίνα» να ενταχθεί ξανά με επιτυχία στο λεξιλόγιό σας θα ...

περισσότερα...

Η κατάλληλη φροντίδα για καθαρά και υγιή μωρά

Το δέρμα είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού για όλους ...

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Είναι η φυσική διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ του ...

περισσότερα...

Το μπάνιο ενός νεογέννητου δεν είναι mission impossible!

Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι τα νεογέννητα ...

Οι περισσότεροι παιδίατροι λένε ότι μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κάνετε κανονικό μπάνιο στο ...

περισσότερα...

Καθαριότητα και Ύπνος

Το δέρμα του μωρού πρέπει να διατηρείται καθαρό και στεγνό. Είναι ευαίσθητο και εύκολα ερεθίζεται. Το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο. 
Η καθαριότητα
Το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα καθαριότητας, ειδικά μελετημένα για μωρά, ώστε να αποφεύγονται αλλεργίες και ερεθισμοί. Το νερό πρέπει να έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με το σώμα του μωρού (36 - 37 βαθμοί). Ελέγχετε πάντοτε τη θερμοκρασία του νερού με την εσωτερική πλευρά του πήχη σας ή με το χέρι πριν βάλετε το παιδί μέσα. Χρησιμοποιείτε λεκάνη ή ειδικούς μικρούς λουτήρες για μωρά και κρατάτε το καλά στα χέρια σας για να μη γλιστρήσει.
 
Ειδική φροντίδα απαιτείται για την περιγεννητική περιοχή, την περιοχή δηλαδή που καλύπτεται από την πάνα. Αν το δέρμα μένει πολλή ώρα σε επαφή με τα ούρα ή τα κόπρανα ερεθίζεται, κοκκινίζει, μπορεί ακόμη ν’ αναπτυχθούν και μύκητες και σχηματίζονται πλάκες. Εκτός από νερό και σαπούνι, πρακτική και εύχρηστη λύση αποτελούν τα υγρά «μαντηλάκια», ευρύτερα γνωστά ως μωρομάντηλα. Φροντίστε να καθαρίζετε την περιοχή από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα κόπρανα με την ουρήθρα. Πολλές φορές το κλάμα ή η ανησυχία του μωρού μπορεί να οφείλεται στην ενόχλησή του από τη λερωμένη πάνα.
 
Αν υπάρχει ειδική ευαισθησία του δέρματος ή πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με νερό, υπάρχουν ειδικά προϊόντα καθαρισμού τα οποία θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
Ελέγχετε συχνά αν έχει λερωθεί και αλλάζετε πάνα κάθε φορά που λερώνεται, αφού καθαρίσετε προσεκτικά την περιοχή, ιδίως στις πτυχές του δέρματος, και το σκουπίσετε ώστε το δέρμα να μένει στεγνό.
 
Ο ύπνος του
Καθώς το μωρό μεγαλώνει, μένει πιο πολλές ώρες ξύπνιο, αλλά δεν ξέρει τι θα πει νύχτα ή μέρα ούτε ότι η νύχτα είναι για να κοιμόμαστε. Υπάρχουν βρέφη που κοιμούνται την ημέρα και το βράδυ είναι όλο κέφι και ζωντάνια, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των γονιών τους που έχουν ανάγκη ανάπαυσης. Άλλα, πάλι, κοιμούνται ως το πρωί καταργώντας το νυχτερινό γεύμα, τώρα που μπορούν και παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες στα γεύματα και αργούν να πεινάσουν. Πολλά ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και, αφού κλαψουρίσουν λίγο, ξανακοιμούνται, ενώ άλλα, μόλις ξυπνήσουν, επιμένουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους.
 
Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε το μωρό να αποκτήσει συγκεκριμένο ωράριο ύπνου αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε το ωράριο αυτό να πλησιάζει περισσότερο στο πρόγραμμα των γονιών του.
Αν το μωρό κοιμάται πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας, ασχοληθείτε μαζί του, παίξτε, μιλήστε του, κρατήστε το μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας, κυρίως το απόγευμα, ώστε τα ερεθίσματα αυτά να το κρατήσουν ξύπνιο και να κοιμηθεί αργότερα. Αν ξυπνήσει το βράδυ, αφού έχει φάει κανονικά και δεν έχει κάποιο πρόβλημα, βάλτε το πάλι για ύπνο χωρίς να ανάβετε φώτα, να αρχίζετε κουβέντες και παιχνίδια, γιατί είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσει πολύ την παρεούλα και θα αρχίσει να την ζητά συστηματικά! Αν ξυπνήσει και πρέπει να το ταΐσετε ή να το αλλάξετε, κάντε το γρήγορα και αθόρυβα ώστε να μην αναστατωθεί και να μπορέσει να ξανακοιμηθεί. Αν ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί, περιμένετε λίγο μήπως ξανακοιμηθεί και προσπαθήστε να το βάζετε λίγο αργότερα για ύπνο το βράδυ. Πολλές φορές, σε κάποια φάση του ύπνου, το μωρό κουνιέται, τρίβεται, κλαψουρίζει ή και κλαίει. Μην το ξυπνάτε, σε λίγο θα ξανακοιμηθεί.
 
Φυσικά, όταν ακούει κάποιος ένα μωρό να κλαίει τη νύχτα, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Αν δεν πεινάει, δεν είναι βρεγμένο και δεν έχει κάποιο πρόβλημα, δώστε του ένα περιθώριο 10 - 15 λεπτών μήπως ησυχάσει. Αν, όμως, εξακολουθεί να κλαίει ή κοιμάται πολύ ανήσυχα, βεβαιωθείτε ότι το κλάμα του δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα.
Γενικά, μεταξύ της εσφαλμένης τακτικής να τρέχετε και να το σηκώνετε με την παραμικρή κίνηση ή ήχο και της άλλο τόσο εσφαλμένης να το αφήνετε να κλαίει ώρες ολόκληρες “για να συνηθίσει”, επιλέξτε μια μέση λύση. Είναι πολύ νωρίς για να επιβάλει κάποιος πειθαρχία στην ηλικία αυτή. Σε τελευταία ανάλυση, αν το μωρό ανήκει στην κατηγορία των “δύσκολων” παιδιών, κάντε μια μικρή παραχώρηση, δώστε του τη στοργή και τη συντροφιά που ζητάει, έστω και σε ακατάλληλες ώρες, και αντλήστε υπομονή από τη σκέψη ότι σε λίγο καιρό όλα αυτά θα περάσουν. Παράλληλα, προσπαθήστε, αν είναι δυνατόν, να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να υπάρχει λίγος χρόνος για ανάπαυση στη διάρκεια της ημέρας, ίσως την ώρα που και το μωρό κοιμάται. Όσο καλές προθέσεις και να έχει κάποιος, η σωματική κούραση και το ξενύχτι δεν τον αφήνουν να τις πραγματοποιήσει.
 
Πολλή συζήτηση έγινε τελευταία για τη θέση του ύπνου και το χώρο στο οποίο πρέπει να κοιμάται το μωρό. Οι ειδικοί συνιστούν τον ύπνο ανάσκελα ή σε πλάγια θέση και όχι μπρούμυτα, όπως συνηθιζόταν, με ένα μαξιλαράκι ή υποστήριγμα στην πλάτη. Σχετικά με το χώρο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ίσως είναι καλύτερα να μην κοιμάται το παιδί σε χωριστό δωμάτιο τους πρώτους 5 - 6 μήνες ώστε, αν κάτι συμβεί, να γίνει πιο έγκαιρα αντιληπτό. Πολλοί υποστηρίζουν το αντίθετο. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. 
 
 
 
 
created by Internet Business Hellas