Μπαμπάς


Γιατί οι μπαμπάδες προτιμούν γιους και οι μαμάδες κόρες;

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να ...

Η αλήθεια είναι ότι η βασική επιθυμία όλων των μελλοντικών γονιών είναι να αποκτήσουν ένα υγιές, πάνω από ...

περισσότερα...

Εγκυμοσύνη: Πώς αλλάζει η ερωτική ζωή του μπαμπά

Κάποιοι άνδρες διεγείρονται και μόνο με τη σκέψη του ...

Σεξ ασφαλές προς το μωρό Το πιθανότερο είναι πως δεν θα κάνετε σεξ τόσο συχνά όσο παλιότερα. Τόσο οι άντρες ...

περισσότερα...

Δείξτε την αγάπη σας στη σύντροφό σας. Το έχει ανάγκη!

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, μία γυναίκα έχει ...

ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ Ετοιμάστε εσείς το βραδινό σας. Δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε γεμιστά ή μουσακά. Ένα απλό φαγητό, ...

περισσότερα...

Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη σχέση πατέρα και παιδιού

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ...

Μύθος 1: Δεν νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν παιδί Είναι γεγονός ότι όσο πιο νέος είναι ένας άνδρας τόσο ...

περισσότερα...

Σεξ στην εγκυμοσύνη:Συνεχίζεται...

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή και τους εννέα μήνες της ...

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέχουν από το σεξ με τον φόβο μήπως βλάψουν το μωρό τους. ...

περισσότερα...

Και ο μπαμπάς περνά ...επιλόχεια κατάθλιψη

Όλοι θέλουν να βλέπουν τα καλά της πατρότητας. Ευτυχία, ολοκλήρωση, χαρά… Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας στους τέσσερις μπαμπάδες υποφέρουν από τη συγκεκριμένη μορφή κατάθλιψης. Μπορεί τα νούμερα να μην έχουν και πάρα πολύ μεγαλη σημασία, αλλά το βεβαιο είναι ότι όλο και περισσότεροι άνδρες παθαίνουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Συνήθως, λένε οι ειδικοί, όταν η μητέρα εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη, τότε είναι πιο πιθανό να εμφανίσει και ο πατέρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρ'όλο που γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική κατάσταση των μητέρων αμέσως μετά τον τοκετό, στους άνδρες τελικά οι ορμόνες μπορούν να αλλάξουν είτε πριν είτε μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Για παράδειγμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης κάνουν βουτιά, ενώ τα οιστρογόνα και η προλακτίνη αυξάνονται στους άνδρες, πριν ή αφού η σύντροφός τους φέρει το παιδί στον κόσμο.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να εμφανίσουν πτώση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, κάτι που μπορούν να συμβάλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Βεβαια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτες οι διακυμάνσεις των ορμονών των ανδρών μπορεί και να τους ενθαρρύνουν να μείνουν και να βοηθήσουν στις υποχρεώσεις με τα παιδιά τους, όταν το άγχος είναι μεγαλύτερο.

Οι μπαμπάδες ανησυχούν με το παραμικρό. Πολλοί άνδρες θεωρούν τους εαυτούς τους παραμελημένους, καθώς η σύντροφός τους αναγκαστικά είναι περισσότερο μητέρα παρά γυναίκα, και έτσι διαταράσσεται η ψυχολογική τους κατάσταση. Γι' αυτον τον λογο, στους άνδρες, τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν περιορίζονται το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να μεγεθυνθούν μέχρι και τα πρώτα γενέθλια του μωρού.

Συμφωνα με τη μελετη, η καταθλιψη κάνει την εμφάνισή της στους μπαμπαδες περίπου 3 έως 6 μήνες μετά τον τοκετό. Κυρίως φαίνεται πως οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, αλλά και επειδή οι άνδρες αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη ευθύνη να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο τάισμα και να δώσουν έτσι στη μαμά ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα στο τέλος της ημέρας. Επομένως, η σχέση με τη σύντροφό τους τούς φαίνεται διαφορετική και η ζωή πλέον έχει λάβει μία νέα ταυτότητα.

Σχετικά με τα συμπτωματα, πολλά μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, καθώς συχνά η κατάθλιψη εκδηλώνεται με αντισυμβατικό τρόπο, όπως: αυξημένη ευερεθιστότητα, αύξηση της χρήσης αλκοόλ, βίαιη συμπεριφορά, απώλεια βάρους, αυξημένη παρορμητικότητα ή ακόμα και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα πέψης, προβλήματα συγκέντρωσης, απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, ή αντιστρόφως εργάζονται συνεχώς, αποφεύγοντας να είναι στο σπίτι ή να ασχολούνται με το μωρό.

Μπορεί ολα τα παραπανω να σας φαίνονται οικεία και ...περαστικά, όμως, η συγκεκριμένη μορφή κατάθλιψης καλό θα είναι να αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ειδικού. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να καταστρέψει τη ζωή του ζεύγους, όταν το πρόβλημα μείνει «αθεράπευτο» και διαιωνίζεται.

Πηγή: mother.gr

created by Internet Business Hellas