Τελευταία άρθρα

Έγκυος:8 τρόποι να φροντίστε την κοιλίτσα σας

Το να βλέπετε την κοιλίτσα σας να μεγαλώνει είναι ένα ...

Καθώς το μωρό μεγαλώνει στην κοιλιά σας, οι ανάγκες του σώματός σας αυξάνονται και χρειάζεται περισσότερη ...

περισσότερα...

Δέκα παιχνίδια για την αυλή ή τη βεράντα

Ας γίνουμε όλοι παιδιά, μέσα από τα μάτια των παιδιών ...

Αγοράστε τους ένα σπιτάκι ή μια σκηνή ή κατασκευάστε εσείς ένα χρησιμοποιώντας μια μεγάλη χάρτινη κούτα. Τα ...

περισσότερα...

Σεξ στην εγκυμοσύνη:Συνεχίζεται...

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή και τους εννέα μήνες της ...

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέχουν από το σεξ με τον φόβο μήπως βλάψουν το μωρό ...

περισσότερα...

Ομιλία και γνωστική εξέλιξη

Η ανάπτυξη της ομιλίας, ξεχωριστό γνώρισμα του ...

Η εξέλιξη της ομιλίας Στην ηλικία των 4 μηνών όχι μόνο αντιλαμβάνεται τον τρόπο που του μιλάτε, αλλά ...

περισσότερα...

Η διατροφή του μετά τον 6ο μήνα

Καλές αρχές και μικρά μυστικά. Έως τον 6ο μήνα το παιδί παίρνει μόνο γάλα, μητρικό ή ξένο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρός σας, προστίθενται ημιστερεές τροφές. Πολλά παιδιά δέχονται ευχάριστα τις νέες γεύσεις στο διαιτολόγιό τους, ενώ άλλα στην αρχή είναι απρόθυμα. 
Ξεκινώντας στερεές τροφές, για να μη στραβοκαταπιεί και πνιγεί, βεβαιωθείτε ότι το μωρό κάθεται κανονικά, είτε στην αγκαλιά σας είτε στο καρεκλάκι του, και είναι ήρεμο. Αν κλαίει ή αποστρέφει το πρόσωπό του και δεν θέλει να φάει, μην προσπαθείτε να του βάλετε με το ζόρι το κουτάλι στο στόμα. Είναι προτιμότερο να συνεχίσετε για λίγες ημέρες όπως και πριν με γάλα και να ξαναδοκιμάσετε.
Μετατρέποντας την ώρα του φαγητού από ευχαρίστηση σε ταλαιπωρία, δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να καταντήσει το γεύμα καθημερινό πρόβλημα, με το παιδί να τρέμει τη στιγμή αυτή και σεις να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την «ανορεξία» του.
 
Μιλάτε του την ώρα που το ταΐζετε, δώστε του να κρατά και ένα κουτάλι αν θέλει, βάλτε και το κουρδιστό παιχνιδάκι που παίζει μουσική, αλλά δεν χρειάζεται να επιστρατεύονται γιαγιάδες και παππούδες για να του κάνουν αστεία και μορφασμούς για να το «ξεγελάσουν». Δεν κινδυνεύει το μωρό να πάθει εισρόφηση μόνο όταν κλαίει, αλλά κινδυνεύει και όταν γελάει. Ούτε πρέπει να διασχίζετε δυο φορές το δωμάτιο και τη βεράντα για να καταφέρετε να του δώσετε άλλη μια κουταλιά.
 
Το φαγητό δεν είναι παιχνίδι, ούτε επιβράβευση, ούτε τιμωρία. Ένα παιδί που δεν θέλει να φάει πιθανόν να είναι ήδη χορτάτο από το προηγούμενο γεύμα και να μην πεινάει ακόμη. Αλλά αν πραγματικά δεν θέλει να φάει σε περισσότερα γεύματα, ίσως έχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να το ελέγξετε ή αν δεν θέλει συγκεκριμένη τροφή, π.χ., το φρούτο, μπορεί να έχει κάποια ειδική ευαισθησία και με την άρνησή του προσπαθεί να προστατευθεί.
 
Με τις στερεές τροφές βάλτε στη ζωή του μωρού το κουτάλι. Πολλά παιδιά το δέχονται χωρίς πρόβλημα, ενώ άλλα το αρνούνται, το σπρώχνουν με τη γλώσσα ή κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Όσο και αν είναι εύκολο για σας και βολικό για το παιδί να του δώσετε το φαγητό με το μπιμπερόν, αξίζει τον κόπο να επιμείνετε και να προσπαθήσετε με το κουτάλι.
Εκτός από το ότι με το μπιμπερόν μπορεί να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα στο κάθε γεύμα και να πάρει περίσσιο βάρος, που δεν ωφελεί στην υγεία του, με το κουτάλι μαθαίνει τη διαδικασία του φαγητού (κάθεται, παίρνει μια κουταλιά, καταπίνει μέχρι να έρθει η επόμενη, σταματά όταν χορτάσει), θα μάθει πιο εύκολα να μασά και αργότερα δεν θα χρειασθεί αγώνας για να καταργήσει το μπουκάλι, το οποίο μεταξύ των άλλων μπορεί να του χαλάσει και τα δόντια. Το φαγητό, εκτός από βιολογική ανάγκη, είναι κοινωνική συμπεριφορά και έτσι το παιδί θα συμμετέχει αργότερα πιο εύκολα στο οικογενειακό τραπέζι.
 
Βέβαια, όλα αυτά πιο εύκολα λέγονται παρά εφαρμόζονται όταν η μισή κρέμα είναι πασαλειμμένη στα ρούχα του και η άλλη μισή στο πάτωμα! Πολλές φορές το ειδικό κουτάλι για το μωρό μπορεί να είναι μεγάλο για το παιδί σας. Δοκιμάστε με ένα κουταλάκι του καφέ, αρχίστε με μισή κουταλιά και μην απογοητευτείτε αν δείχνει απορημένο, ζαρώνει τη μύτη του, κρατά το φαγητό στο στόμα του ή το φτύνει. Στο κάτω κάτω είναι κάτι άγνωστο και διαφορετικό απ’ όσα ήξερε έως τώρα. Μια πρακτική μέθοδος είναι να του δώσετε στην αρχή λίγο γάλα, στη συνέχεια μερικές κουταλιές στερεάς τροφής και να τελειώσετε το γεύμα του πάλι με γάλα. Αυξάνοντας καθημερινά την ποσότητα της τροφής, θα καταργήσετε το γάλα και το παιδί θα πάρει κανονικά το γεύμα του, συνδέοντας τη νέα αυτή εμπειρία με τη γνωστή του ευχαρίστηση που του δίνει το μπουκάλι.
 
Οι τροφές που θα προστεθούν στο διαιτολόγιο του παιδιού είναι τα δημητριακά, τα φρούτα, το κρέας, τα λαχανικά. Τον 8ο μήνα ένα παιδί παίρνει συνήθως πέντε γεύματα την ημέρα, από τα οποία τα δύο είναι γάλα. Δώστε κάθε νέα τροφή ξεχωριστά, αρχίζοντας με μικρή ποσότητα που αυξάνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και αφήστε να περάσουν λίγες ημέρες μέχρι να προστεθεί η επόμενη. Έτσι, αν το παιδί έχει αλλεργία σε κάποια τροφή, που μπορεί να εκδηλωθεί με διάρροια, εμέτους ή εξάνθημα, είναι εύκολο να διαπιστώσετε ποια είναι αυτή. Σταματήστε τη και συμβουλευθείτε τον/την παιδίατρό σας. Οι ανάγκες του μωρού σε νερό καλύπτονται με το γάλα και τις άλλες τροφές που παίρνει. Δεν είναι όμως λάθος να του προσφέρετε λίγο νερό μεταξύ των γευμάτων.
Αφήστε το να φάει μόνο του με τα χέρια για να μάθει. Φροντίστε μόνο η τροφή να είναι μαλακή, σε μικρά κομμάτια που καταπίνονται εύκολα και πάντοτε υπό την επίβλεψή σας για να μη πνιγεί. Μην του δίνετε τροφές που θέλουν κανονικό μάσημα.
 
Με την προσθήκη των νέων τροφών αλλάζουν και οι κενώσεις. Είναι σχηματισμένες, έχουν πιο έντονη οσμή (από τα λίπη και τους υδατάνθρακες), μπορεί να έχουν πρασινωπό χρώμα (από ορισμένα λαχανικά) ή και άπεπτα στοιχεία. Το πεπτικό σύστημα του είναι ακόμη σχετικά ανώριμο και θέλει κάποιο χρόνο για να συνηθίσει πλήρως τις νέες τροφές.
Η διατροφή του παιδιού είναι ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της παιδιατρικής, με στόχο όχι μόνο να μεγαλώσει το μωρό, αλλά να μεγαλώσει σωστά. Φροντίστε να παίρνει τις απαραίτητες για την ηλικία του ποσότητες λευκώματος, λίπους, υδατανθράκων, βιταμινών και αποφύγετε τις υπερβολές. Μη βάζετε στο φαγητό του αλάτι ή ζάχαρη, μην του δίνετε λιπαρά γεύματα, μην του δίνετε το φαγητό που ετοιμάσατε για σας. Το παιδί δεν νοιώθει στερημένο, επειδή δεν έχει ακόμη την εμπειρία των γεύσεων που έχουν οι μεγάλοι και δεν υπάρχει λόγος να την αποκτήσει από τώρα.
Η υπερβολική ποσότητα τροφής ή η ακατάλληλη τροφή κάνει τα παιδιά παχύσαρκα, με πολλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενηλίκους με όλες τις πιθανές επιπτώσεις, όπως η εμφάνιση αθηροσκλήρωσης ή αρτηριακής υπέρτασης αργότερα.
 
Το παχύ παιδί δεν είναι υποχρεωτικά πιο γερό από τα άλλα και σε ορισμένες περιπτώσεις το περιττό βάρος μπορεί να το κάνει πιο ευπαθές. Από την άλλη πλευρά, η ηλικία αυτή δεν προσφέρεται για να εφαρμόσουμε τις δικές μας διαιτητικές απόψεις και συνήθειες, αν, π.χ., είμαστε χορτοφάγοι, ούτε για να υποβάλουμε το παιδί σε δίαιτες για να «μην παχύνει». Αν υπάρχει πρόβλημα βάρους, θα πρέπει να συζητηθεί με τον/την παιδίατρο.
 
 
 
 
 


created by Internet Business Hellas