βίο


Βιολογική Διατροφή

Γράφει ο Γιώργος ...

Πως ορίζεται όμως η έννοια της Βιολογικής καλλιέργιας και κτηνοτροφίας; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ...

περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα : ο δρόμος για μια πιο παραδοσιακή διατροφή

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τα βιολογικά προϊόντα σταδιακά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ...

περισσότερα...

Τα βιολογικά προϊόντα με μία ματιά

Γράφει ο Δρ. Γιαννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τι είναι βιολογικό προϊόν; Για την γενικότερη προαγωγή της υγείας, η δέσμευση για μία πιο υγιεινή διατροφή ...

περισσότερα...

Βιολογικό γάλα και εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη και στα παιδιά

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κοίλια, Αλλεργιολόγος Παίδων και ...

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της 
βρεφικής –παιδικής ...

περισσότερα...

Βιολογική Διατροφή vs Συμβατικών Τροφών

Στις αρχές Αυγούστου, μια έρευνα της Βρετανικής ...

Τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα συμβατικά». Με αυτόν ή κάποιον παρεμφερή τίτλο ...

περισσότερα...

Η αξία της βιολογικής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού βάζει τα θεμέλια για ένα έναν υγιή οργανισμό και επηρεάζει την εξέλιξη της υγείας στην ενήλικη ζωή, ακόμα και την προδιάθεση για μελλοντικές παθήσεις.
Το μητρικό γάλα, μοναδικό και αναντικατάστατο, αποτελεί για τα παιδιά την πρώτη βιολογική τροφή τους δοσμένη με ιδιαίτερη φροντίδα από τη φύση. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και απογαλακτίζεται από το μητρικό στήθος, εισάγεται στη διατροφή του άλλο γάλα ζωικής προέλευσης, που μπορεί να είναι βιολογικό ή συμβατικό.
 
Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το βιολογικό γάλα
Πότε ένα γάλα ονομάζεται βιολογικό
Με τον όρο «βιολογικά» ή «οργανικά» χαρακτηρίζουμε όλα εκείνα τα προϊόντα και τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας που παράγονται χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ορμονών αντιβιοτικών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), με πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, και εξασφαλίζουν την ευζωία των ζώων.
 
Στην περίπτωση του γάλακτος, για να ονομαστεί ένα γάλα βιολογικό, πρέπει ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής του, με αφετηρία τη βιολογική γεωργία για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών, εν συνεχεία την ανάπτυξη και εκτροφή του ζώου, την παραγωγήκαι διακίνηση του μέχρι και τον τελικό αποδέκτη του προϊόντος, τον καταναλωτή, να έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι είναι βιολογικός, ότι έχουν τηρηθεί δηλαδή συγκεκριμένοι αυστηροί κανόνες, θεσπισμένοι από την Eυρωπαϊκή Ένωση.

Ποιές οι διαφορές της βιολογικής εκτροφής από την συμβατική εκτροφή
Οι πιο σημαντικές διαφορές είναι:
- Τα ζώα πρέπει να τρέφονται με ζωοτροφές υψηλής ποιότητας, που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο, χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς και χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.
- Είναι υποχρεωτική πρόσβαση των ζώων σε ιδανικά διαμορφωμένες εκτάσεις-βοσκότοπους, προάγοντας την καλή διατροφή, τις καλές συνθήκες διαβίωσης και την καλή υγεία των ζώων σε ένα φυσικό και υγιεινό περιβάλλον.
- Εξασφαλίζεται η τακτική άσκηση, πολύς ελεύθερος χώρος και ένα περιβάλλον που να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις φυσικές ανάγκες των ζώων ώστε να τα βοηθά να ενισχύουν τις φυσικές τους άμυνες και να αναπτύσσονται δυνατά και υγιή.
- Δεν επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων ή αντιβιοτικών για προληπτική αγωγή. Σε περιπτώσεις που το ζώο ασθενήσει ή αυτοτραυματιστεί χορηγούνται φυτοθεραπευτικά ή ομοιοπαθητικά προϊόντα, ενώ σε περίπτωση που δεν επαρκούν αυτές οι μέθοδοι και γίνει χρήση κτηνιατρικού φαρμάκου, απαιτείται διπλάσιος χρόνος αναμονής σε σχέση με την συμβατική κτηνοτροφία για την παραγωγή προϊόντων.
- Δεν επιτρέπεται η χρήση ουσιών για την προώθηση της ανάπτυξης ή της παραγωγής (ορμόνες, αντιβιοτικά κ.λπ.).
- Παραγωγή και διακίνηση του βιολογικού προϊόντος με πρακτικές απαλλαγμένες από οποιαδήποτε προσθήκη χημικών ουσιών
 
Ποιές οι διαφορές το βιολογικού γάλακτος από το συμβατικό γάλα
Η ποιότητα του βιολογικού γάλακτος σαφώς επηρεάζεται από το σύστημα εκτροφής των ζώων –«εκτατικό» σύστημα εκτροφής ή όπως χαρακτηρίζεται «κτηνοτροφία του μέτρου»- όπου τα ζώα δεν αντιμετωπίζονται ως μηχανήματα παραγωγής γάλακτος και έχουν χαμηλή γαλακτοπαραγωγή που εγγυάται την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας.
 
Το βιολογικό γάλα έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι απαλλαγμένο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων. Σε επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει καταγραφεί ότι τα βιολογικά γάλατα υπερέχουν των συμβατικών σε ποιότητα και ασφάλεια καθώς επίσης ότι περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Newcastle στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της Soil Association (της Ένωσης Bιοκαλλιεργητών της Eυρώπης) αποδείχθηκε ότι στο βιολογικό γάλα, τα όρια της βιταμίνης Ε, των ωφέλιμων λιπαρών οξέων Ω3 και των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι πιο υψηλά σε σχέση με το συμβατικό. Με βάση τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε αγελάδες βιολογικής εκτροφής και σε αγελάδες συμβατικής εκτροφής, αποδείχθηκε ότι το βιολογικό γάλα περιέχει 50% περισσότερη βιταμίνη Ε και 75% περισσότερη β-καροτίνη (που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α). Η ποσότητα των αντιοξειδωτικών ενώσεων (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη στο βιολογικό γάλα από τα αντίστοιχο συμβατικό. Επίσης, τα βασικά λιπαρά οξέα Ω3 στο βιολογικό γάλα ήταν σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις απ' ό,τι στο συμβατικό.Σε άλλη έρευνα αποδείχθηκε η μειωμένη πρόσληψη ορμονών και παρασιτοκτόνων, ενώ σε Πρόσφατη μελέτη στην Ολλανδία καταγράφηκε ότι η κατανάλωση οργανικού βρεφικού γάλακτος έφερε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργικών και ατοπικών ασθενειών, κυρίως εκζέματος, σε μωρά έως 2 ετών.
 
Τέλος, ας μην ξεχνούμε ότι οι φάρμες οργανικής παραγωγής είναι αποδεδειγμένα φιλικότερες προς το περιβάλλον και μπορούν να συμβάλλουν σε μια αειφόρο, ανθρώπινη ανάπτυξη. Η συνεισφορά της βιολογικής παραγωγής στο περιβάλλον έγκειται στη χρήση φυσικών έναντι χημικών διεργασιών (π.χ. φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ορμόνες). Πιο συγκεκριμένα, η βιολογική γεωργία ευνοεί την ανακύκλωση, τη φυσική ισορροπία, την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της ρύπανσης  αφού επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών καταλοίπων. Αντιστοίχως, η βιολογική κτηνοτροφία εξαιτίας της χρήσης φυσικών βοσκοτόπων με αραιή βόσκηση εμποδίζει την ανεξέλεγκτη διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Βιβλιογραφια
(1) Gyorene KG et al. A comparison of chemical composition and nutritional value of organically and conventionally grown plant derived foods. Orv Hetil. 2006 Oct 29;147(43):2081-90.
2) Renzo L. et al. Is antioxidant plasma status in humans a consequence of the antioxidant food content influence? Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2007 May-Jun;11(3):185-92.
(3) Cohen M. et al. Environmental toxins and health the health-impact of pesticides. Aust Fam Physician. 2007 Dec;36(12):1002-4.
(4) Curl CL et al. Organophosphorus pesticide exposure of urban and suburban preschool children with organic and conventional diets. Environ Health Perspect. 2003 Mar;111(3):377-82.
(5) Lu C. et al. Organic diets significantly lower children’s dietary exposure to organophosphorus pesticides. Environ Health Perspect. 2006 Feb;114(2):260-3.
(7) Tasiopoulou S. et al. Results of the monitoring program of pesticide residues in organic food of plant origin in Lombardy (Italy). J Environ Sci Health B. 2007 Sep-Oct;42(7):835-41.
(8) Hoogenboom LA et al. Contaminants and microorganisms in Dutch organic food products: a comparison with conventional products. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2008 Oct;25(10):1195-207.
(13) Ellis KA et al. Comparing the fatty acid composition of organic and conventional milk. J Dairy Sci. 2006 Junq89(6):1938-50.
(14) Kummeling I. et al. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands. Br J Nutr. 2008 Mar;99(3):598-605. Epub 2007 Aug 29.

 
 
created by Internet Business Hellas