Η ανάπτυξή του


Ανάπτυξη και κινητική εξέλιξη

Πολλά καινούργια πράγματα περιμένουν το μωρό, που σε ...

Ανάπτυξη Μετά τον 4ο μήνα ο ρυθμός της ανάπτυξης του παιδιού επιβραδύνεται κάπως, σε σύγκριση με τους ...

περισσότερα...

Η κινητική του εξέλιξη

Σε λίγους μήνες το μωρό θα γιορτάσει τα πρώτα του ...

Ο χρόνος αυτός με το μωρό μπορεί να είχε κούραση, αγωνίες και ευθύνες. Σας έκανε, όμως, να αποκτήσετε ...

περισσότερα...

Ομιλία και γνωστική εξέλιξη

Η ανάπτυξη της ομιλίας, ξεχωριστό γνώρισμα του ...

Η εξέλιξη της ομιλίας Στην ηλικία των 4 μηνών όχι μόνο αντιλαμβάνεται τον τρόπο που του μιλάτε, αλλά ...

περισσότερα...

Η συναισθηματική του εξέλιξη μετά τον 6ο μήνα

Προς το τέλος του πρώτου χρόνου το παιδί είναι για ...

Μη σας κάνει εντύπωση αν το μωρό, που όταν ήταν 3 - 4 μηνών γελούσε σε όλους και πήγαινε ευχαρίστως από αγκαλιά ...

περισσότερα...

Η εξέλιξη της ομιλίας του

Στην ηλικία των 8 μηνών τα περισσότερα παιδιά έχουν ...

Μέχρι το 12ο μήνα το παιδί κάνει σημαντικές προόδους. Αρχίζει να καταλαβαίνει το νόημα ορισμένων λέξεων και ...

περισσότερα...

Γνωστική Εξέλιξη

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσει το μωρό εξαρτώνται από τη νοητική του ωρίμανση και μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε την εξέλιξή της.  
Αρχίζει να συγκεντρώνει την προσοχή του
Οι δραστηριότητες που αναπτύσσει το μωρό εξαρτώνται από τη νοητική του ωρίμανση και μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε την εξέλιξή της. 
Ένα σημαντικό βήμα είναι το ότι μπορεί και συγκεντρώνει την προσοχή του σε κάτι για περισσότερο χρόνο. Μέχρι τον 8ο μήνα η περιέργεια του μωρού ήταν ακόρεστη, αλλά δεν συγκέντρωνε την προσοχή του σε κάτι περισσότερο από ελάχιστα λεπτά. Το 12ο μήνα εξακολουθεί να έχει περιέργεια και να ενδιαφέρεται για ότι υπάρχει γύρω του, αλλά μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που του κεντρίζει το ενδιαφέρον για περισσότερη ώρα, καμιά φορά μέχρι κι ένα τέταρτο της ώρας. Η διαφορά αυτή στο χρόνο είναι ελάχιστη, αλλά πολύ μεγάλη στην εξέλιξή του.
 
Εξερευνά
Καθώς αρχίζει να μπουσουλάει και να γυρίζει στο δωμάτιο, δεν του ξεφεύγει τίποτε. Ανοίγει συρτάρια, αδειάζει κουτιά, σκαλίζει ντουλάπια και εξετάζει με μεγάλη προσοχή το κάθε τι. Από τις παρατηρήσεις του αυτές αποκτά μια ιδέα για το τι σημαίνει σχήμα (άλλα πράγματα κυλάνε, άλλα όχι), υφή (άλλα αντικείμενα είναι μαλακά, άλλα σκληρά, άλλα τραχειά), μέγεθος (αυτό χωράει σε κάτι άλλο, εκείνο όχι).

Θυμάται
Γνωρίζει πια ότι ένα συγκεκριμένο αντικείμενο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και όταν δεν το βλέπει. Τον 8ο μήνα αν κρύψετε ένα παιχνίδι του κάτω από την κουβέρτα, θα τη σηκώσει και θα το βρει. Αν, χωρίς να σας δει, έχετε πάρει το παιχνίδι, σηκώνοντας την κουβέρτα και μη βρίσκοντάς το θα μείνει έκπληκτο και απορημένο. Το 10ο μήνα όμως θα εξακολουθήσει να ψάχνει γιατί ξέρει ότι το παιχνίδι υπάρχει.
 
Αναγνωρίζει τη χρήση αντικειμένων
Φτάνοντας στο 12ο μήνα ξέρει όχι μόνον ότι τα διάφορα αντικείμενα έχουν κάποιο όνομα, αλλά ότι κάνουν και κάποια δουλειά. Αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε το ψεύτικο τηλεφωνάκι του για να το χτυπάει, να το πετάει κάτω, να το μασάει, θα το δείτε να σηκώνει το ακουστικό και να το φέρνει στο αυτί, όπως σας έχει δει να κάνετε και εσείς. Αν του δώσετε μια χτένα, μια οδοντόβουρτσα, ένα κύπελλο, ένα κουτάλι, θα προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει για τη δουλειά που έχουν φτιαχτεί.
 
Μην ψάχνετε για πολύπλοκα ή ακριβά παιχνίδια
Απλά πράγματα του σπιτιού όπως μια ξύλινη κουτάλα, το χαρτονένιο κουτί των αυγών, πλαστικά κουτιά σε ποικίλα σχήματα και χρώματα, το ικανοποιούν απόλυτα. Μικροπαραλλαγές των ήδη γνωστών πραγμάτων (το ίδιο κουτί με μια μπάλα μέσα ή δεμένο με μια κλωστή που το κάνει «τραινάκι») ανανεώνουν το ενδιαφέρον του. Φροντίστε τα καινούργια του παιχνίδια να μην είναι απολύτως όμοια με αυτά που ήδη ξέρει καλά (δεν θα τους δώσει ιδιαίτερη σημασία), αλλά ούτε και πολύ διαφορετικά (μπορεί να του προκαλέσουν σύγχυση ή να το τρομάξουν). Αυξήστε σταδιακά το εύρος των «γνώσεών» του.
 
Παίξτε μαζί του
Δώστε του την ευκαιρία να συμμετέχει «ενεργητικά» σε παιχνίδια. Καλύψτε το κεφάλι του με ένα μαντήλι και ρωτήστε «που είναι το μωρό;». Μόλις μπει στο νόημα, θα τραβήξει το μαντήλι και θα αποκαλύψει ένα γελαστό προσωπάκι. Κρύψτε εσείς το πρόσωπό σας και αφήστε το να σας ξεσκεπάσει. Κρυφτείτε πίσω από την πολυθρόνα, αφήνοντας να φαίνεται λίγο το πόδι σας και φωνάξτε το. Θα σας «ανακαλύψει» ξεκαρδισμένο στα γέλια.
 
 
 
 
created by Internet Business Hellas