βίο


Βιολογική Διατροφή

Γράφει ο Γιώργος ...

Πως ορίζεται όμως η έννοια της Βιολογικής καλλιέργιας και κτηνοτροφίας; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ...

περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα : ο δρόμος για μια πιο παραδοσιακή διατροφή

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τα βιολογικά προϊόντα σταδιακά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ...

περισσότερα...

Τα βιολογικά προϊόντα με μία ματιά

Γράφει ο Δρ. Γιαννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τι είναι βιολογικό προϊόν; Για την γενικότερη προαγωγή της υγείας, η δέσμευση για μία πιο υγιεινή διατροφή ...

περισσότερα...

Βιολογικό γάλα και εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη και στα παιδιά

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κοίλια, Αλλεργιολόγος Παίδων και ...

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της 
βρεφικής –παιδικής ...

περισσότερα...

Η αξία της βιολογικής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ...

Το μητρικό γάλα, μοναδικό και αναντικατάστατο, αποτελεί για τα παιδιά την πρώτη βιολογική τροφή τους δοσμένη ...

περισσότερα...

Έκθεση του CDC των ΗΠΑ αναφέρει πιθανό κίνδυνο από την αυξημένη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα που προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου

Πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών των ΗΠΑ (Center of Disease Control and Prevention), σημειώνει τον κίνδυνο που προκύπτει από την δημιουργία Ιών και μικροργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε και συστήνει τον περιορισμό της χρήσης τους στην εκτροφή των ζώων. Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση εδώ.
Τα σημερινά δεδομένα
Η μισή ποσότητα αντιβιοτικών από αυτή που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους και τα ζώα δεν θεωρείται απαραίτητη. Πριν από μερικούς μήνες ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων των ΗΠΑ σύστησε να χρησιμοποιούνται τα σκευάσματα αυτά, σε ζώα γαλακτοπαραγωγικά ή εκείνα που προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου, μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο. Είναι σημαντικό να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών στην μορφή ρουτίνας και πρόληψης.
 
Η απάντηση των καταναλωτών
Η τοποθέτηση των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά του καταναλωτή, υπέδειξε ως λύση την επιλογή βιολογικού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αναφέρουν ότι ακόμα και 1 στα 10 προϊόντα που προμηθεύονται, εάν είναι βιολογικής παραγωγής, θα προκαλέσουν την μείωση της χρήσης αντιβιοτικών περισσότερο από 1000 τόνους. Έτσι θα μειώσουν και τον κίνδυνο για την δημιουργία ιών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
 
Οι προβληματισμοί μας
Με την έκθεση αυτή γινόμαστε άλλη μία φορά δέκτες πληροφοριών που αφορούν την υγεία όλων μας. Ενημερωνόμαστε για την χρήση αντιβιοτικών και την δημιουργία νέων ανθεκτικών ιών. Οι ειδικοί μας ενημερώνουν σχετικά με την στάση που πρέπει να κρατήσουμε με σκοπό να ανακατευθύνουμε την κτηνοτροφία και την αγορά. Δεν γίνεται όμως αναφορά στην άμεση επίπτωση της κατανάλωσης γάλακτος ή κρέατος από ζώα που τους χορηγούνται βάση ρουτίνας, τέτοιες ποσότητες αντιβιοτικών. Αυτός είναι άλλος ένας τομέας ασφάλειας των τροφίμων, που όμως μπορεί να επιλυθεί με τον ίδιο τρόπο. Επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα, μπορούμε να καταναλώσουμε πιο ασφαλή για την υγεία μας προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν αναπτυχθεί και παράγει με πιο φυσικό τρόπο.
 
Γιαννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
created by Internet Business Hellas