Η διατροφή του


Επαρκής πρόληψη σιδήρου είναι υπεύθυνη για την εγκεφαλική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των βρεφών και των παιδιών, ο σίδηρος συμβάλλει επίσης στην φυσιολογική ...

περισσότερα...

Έχετε αρκετό γάλα για τον θηλασμό του βρέφους σας;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η έπαρκεια του μητρικού γάλακτος ορίζεται από την αύξηση του βάρους του ...

περισσότερα...

Ποιές τροφές να αποφύγετε όταν θηλάζετε.

Εάν το μωρό γκρινιάζει και δείχνει να πονάει, ίσως ...

Εσπεριδοειδή. Επειδή το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο, είναι πιθανό να δυσκολευτεί ...

περισσότερα...

Εισαγωγή στις στερεές τροφές

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
Η σωστή διατροφή κατά την βρεφική αποτελεί μία σημαντική παράμετρο για την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους αλλά και την υποστήριξη της καλής υγεία και πρόληψης των χρόνιων ασθενειών στην μετέπειτα ζωής του.

 

Ο θηλασμός αναμφισβήτητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην σωστή διατροφή του βρέφους. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει, είναι σκόπιμο να υποστηρίζεται από την μητέρα, το περιβάλλον της και φυσικά τον παιδίατρο. Έχει αποδειχτεί ότι το μητρικό γάλα υπερέχει σημαντικά έναντι των υπολοίπων μορφών γάλακτος (προσαρμοσμένο στο γαστρεντερικό σύστημα του νεογνού και πιο ευκολόπεπτο και ευκολοχώνευτο, προάγει την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις, περιέχει υψηλά ποσά πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, λακτόζης κ.α.).
Σε περίπτωση που παρατηρηθούν διαταραχές του τύπου ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, μειωμένα ούρα, πράσινα κόπρανα κ.λ.π., τότε μόνο συνίσταται μεικτή διατροφή, δηλαδή συμπληρωματική χορήγηση πέραν του μητρικού και αγελαδινού γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να επιλέγετε γάλα βιολογικής παραγωγής.
 
Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, και επικουρικά από τον 5ο μήνα της ζωής του, μπορούν να προστεθούν απαλές τροφές σε μορφή πουρέ. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει την σταδιακή τοποθέτηση των στερεών τροφών από τον 6ο μήνα της ζωής των παιδιών. Αναφέρει όμως και αρκετές περιπτώσεις βρεφών που από τον 4ο μήνα της ζωής τους μπορούσαν να ξεκινήσουν την κατανάλωση τους. Φυσικά προτείνει την συνεργασία της μητέρας με τον παιδίατρο για τον ορισμό της κατάλληλης περιόδου κατά περίπτωση. Μερικά εμφανή χαρακτηριστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δείτε εάν το παιδί σας μπορεί να εισαχθεί στα στερεά – πολτοποιημένα τρόφιμα είναι :
  • Να στερεώνει καλά το κεφάλι του,
  • Να μπορεί να σπρώξει με την γλώσσα του την τροφή εκτός του στόματος,
  • Να έχει πρόθεση να δοκιμάσει νέες τροφές
Οι στερεές – πολτοποιημένες τροφές συνήθως προέρχονται από την πολτοποίηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μετά την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μπορείτε να προχωρήσετε στην δοκιμή. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να έχετε στρατηγική. Είναι καλό να καθυστερήσετε λίγο το γεύμα, αφήνοντας το βρέφος να πεινάσει λίγο περισσότερο. Βάλτε το να κάτσει σε μία αναπαυτική αλλά όρθια θέση. Βάλτε μικρή ποσότητα στο κουτάλι και πλησιάστε το στο στόμα του. Δώστε του χρόνο να μυρίσει και ίσως να γευθεί λίγο από τον πολτό. Μην απογοητευτείτε εάν δείτε μία κακή αντίδραση και απόρριψη. Πρέπει να συνεχίσετε με υπομονή να προσπαθείτε. Κάθε γεύση απαιτεί τουλάχιστον 4-5 προσπάθειες σε διαφορετικά γεύματα, ώστε να γίνει σταδιακά αποδεκτή από το βρέφος. Στο μεταξύ μην δοκιμάζετε άλλο τρόφιμο ή γεύση. Επιτρέψτε του να «μάθει» την κάθε γεύση, ενώ παράλληλα θα έχετε τον χρόνο να εντοπίσετε τυχόν αλλεργίες που μπορεί να αναπτύξει στην συγκεκριμένη επιλογή. 
 
Στόχος όλων είναι η χρήση φυσικών τροφίμων. Όμως, λόγο της φορτισμένης χρονικά καθημερινότητας, υπάρχουν και οι ημέρες που η μητέρα δεν προλαβαίνει να ετοιμάσει την πολτοποιημένη τροφή την κατάλληλη στιγμή. Σε τέτοια περίπτωση, η επιλογή συσκευασμένων τροφών από εγκεκριμένες βιομηχανίες τροφίμων, μπορούν να αποτελέσουν μία καλή λύση, δίνοντας την ευχέρεια στην μητέρα να έχει μία εύκολη, αλλά παράλληλα θρεπτική λύση για το βρέφος. Το σημείο όμως που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι να μην έχει πρόσθετη ζάχαρη.
 
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτόλογος - Διατροφολόγος
Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής 
 
 
 
 
created by Internet Business Hellas