Η διατροφή του


Εισαγωγή στις στερεές τροφές

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Ο θηλασμός αναμφισβήτητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην σωστή διατροφή του βρέφους. Όσο μεγαλύτερο ...

περισσότερα...

Επαρκής πρόληψη σιδήρου είναι υπεύθυνη για την εγκεφαλική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των βρεφών και των παιδιών, ο σίδηρος συμβάλλει επίσης στην φυσιολογική ...

περισσότερα...

Ποιές τροφές να αποφύγετε όταν θηλάζετε.

Εάν το μωρό γκρινιάζει και δείχνει να πονάει, ίσως ...

Εσπεριδοειδή. Επειδή το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο, είναι πιθανό να δυσκολευτεί ...

περισσότερα...

Έχετε αρκετό γάλα για τον θηλασμό του βρέφους σας;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
Κατά τις πρώτες εβδομάδες σίγουρα αναρωτιέστε εάν έχετε αρκετό γάλα. Τα ερωτήματα αυτά πληθαίνουν όταν το βρέφος ζητάει να θηλάσει όλο και πιο συχνά ή διατηρεί έναν συνεχή εκνευρισμό. Επειδή η πέψη του μητρικού γάλακτος συμβαίνει πολύ ευκολότερα από τα γάλατα του εμπορίου, το βρέφος ζητάει να θηλάσει κάθε 1-3 ώρες. Τα νεογέννητα θηλάζουν από 8-15 φορές ημερησίως και η θηλάζουσα μητέρα, θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να προσφέρει ότι χρειάζεται το βρέφος.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η έπαρκεια του μητρικού γάλακτος ορίζεται από την αύξηση του βάρους του βρέφους. Εάν ακολουθεί τις καμπύλες ανάπτυξης, τότε θεωρείται ότι το μητρικό γάλα είναι αρκετό σε ποσότητα και με την πρέπουσα σύνθεση για την σίτιση του νεογέννητου. 
 
Ο ρόλος της διατροφής στην παραγωγή γάλακτος
Στις καλά σιτιζόμενες γυναίκες, η επίδραση της μητρικής διατροφής στην ποσότητα παραγόμενου γάλακτος είναι ελάχιστη. Η αυξανόμενη ζήτηση τροφής από το νήπιο , συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή παραγωγή γάλακτος ανεξάρτητα της προσλαμβανόμενης ενέργειας από τη μητέρα. Αυτό μπορεί να μην ισχύει στις κακώς σιτιζόμενες γυναίκες. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν γυναίκες που βρίσκονται σε στερητικές δίαιτες. Η διατροφή της μητέρας έχει επίσης μικρό αντίκτυπο στην σύνθεση του γάλακτος. Οι γυναίκες μπορούν να παράγουν γάλα με την κατάλληλη θρεπτική σύσταση ακόμα και όταν η σίτισή τους είναι περιορισμένη. Μοναδικό σημείο που η διατροφή τροποποιεί την σύνθεση και την ποιότητα του γάλακτος εντοπίζεται στην σύνθεση της μητρική διατροφής σε λιπαρά οξέα. Όταν η μητέρα δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τότε είναι πιθανό και το γάλα να μην προσφέρει τα μέγιστα στην εγκεφαλική διαμόρφωση και ανάπτυξη του βρέφους. Τα ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, σε ξηρούς καρπούς κ.α.
 
Έτσι λοιπόν αναφορές όπως η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να πίνει πολύ γάλα, τα τρώει πολύ, να τρώει λιπαρά ή να πίνει μπύρα και άλλες τέτοιες συστάσεις είναι μέρη της μυθολογίας. Φυσικά θα πρέπει η διατροφή να είναι ισορροπημένη ώστε να υποστηρίζει τον οργανισμό της μητέρας για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων όπως οστεοπόρωσης, κατάθλιψης κ.α.
 
Οδηγίες και σημάδια που πρέπει να προσέχετε
Αν και η διατροφής σας μπορεί να μην σχετίζεται με την επάρκεια του γάλακτος, παρόλα αυτά θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά την διαδικασία του θηλασμού, ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε τον παιδίατρο σας εάν το παιδί σας παίρνει αρκετό γάλα. Τέτοια είναι:
  • Δεν ακούτε το βρέφος να καταπίνει κατά την διάρκεια του θηλασμού
  • Το στήθος δεν είναι πιο ελαφρύ και μαλακό μετά τον θηλασμό
  • Το βρέφος παρουσιάζει μία συνεχή υπνηλία κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
  • Το νεογέννητο χάνει βάρος. Φυσικά να λάβετε υπόψην σας ότι κάθε βρέφος χάνει βάρος κατά τις πρώτες 5 ημέρες της ζωής του. Στην συνέχεια όμως θα πρέπει να παρουσιάζει μία ρυθμική αύξηση βάρους.
  • Δεν «βρέχει» αρκετά τις πάνες του κατά την διάρκεια ενός 24ώρου. Να λαμβάνετε πάντα υπόψην σας και τις ώρες του ύπνου.
  • Το βρέφος δεν έχει μία τουλάχιστον κένωση ημερησίως ή έχει μικρά και σκούρα κόπρανα (η αναφορά αυτή θα πρέπει να αξιολογείται μετά την 5η ημέρα κατόπιν του τοκετού)
Εάν παρόλα τα παραπάνω, συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες τότε συμβουλευτείτε μία μαία με γνώσεις στο θέμα του θηλασμού. Η διατήρηση των αμφιβολιών δεν σας επιτρέπει να νιώθετε σίγουρη, ώστε να καταφέρετε να απολαύσετε αυτήν την μοναδική περίοδο της ζωής σας. Με την μαία θα θηλάσετε μία φορά ακούγοντας τις συμβουλές και τις οδηγίες της. Να είστε σίγουρη ότι αμέσως μετά θα νιώθετε πολύ πιο δυνατή να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του αυτού διαστήματος.
 
Γιαννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
 
 
 
 
 
 
created by Internet Business Hellas