βίο


Βιολογική Διατροφή

Γράφει ο Γιώργος ...

Πως ορίζεται όμως η έννοια της Βιολογικής καλλιέργιας και κτηνοτροφίας; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ...

περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα : ο δρόμος για μια πιο παραδοσιακή διατροφή

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τα βιολογικά προϊόντα σταδιακά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ...

περισσότερα...

Τα βιολογικά προϊόντα με μία ματιά

Γράφει ο Δρ. Γιαννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τι είναι βιολογικό προϊόν; Για την γενικότερη προαγωγή της υγείας, η δέσμευση για μία πιο υγιεινή διατροφή ...

περισσότερα...

Η αξία της βιολογικής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ...

Το μητρικό γάλα, μοναδικό και αναντικατάστατο, αποτελεί για τα παιδιά την πρώτη βιολογική τροφή τους δοσμένη ...

περισσότερα...

Βιολογική Διατροφή vs Συμβατικών Τροφών

Στις αρχές Αυγούστου, μια έρευνα της Βρετανικής ...

Τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα συμβατικά». Με αυτόν ή κάποιον παρεμφερή τίτλο ...

περισσότερα...

Βιολογικό γάλα και εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη και στα παιδιά

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κοίλια, Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων

 

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της 
βρεφικής –παιδικής ηλικίας. Η εμφάνιση του εκζέματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες κι αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα για τους νέους γονείς. Στις ηλικίες αυτές απαντάται σε ποσοστό 10-20%. Ακόμη και μία απλή ξηροδερμία που μπορεί να εμφανίζει ένα βρέφος μπορεί να θεωρηθεί ως μία ήπια μορφή ατοπικής δερματίτιδας. Το 45% των παιδιών αυτών θα εκδηλώσει συμπτώματα στους 6 πρώτους μήνες της ζωής, το 60% στο πρώτο έτος , ενώ έως την ηλικία των 5 ετών το 85% των παιδιών αυτών θα έχει εμφανίσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Το έκζεμα είναι μία χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις κι υφέσεις και θεωρείται το σημείο έναρξης για την εμφάνιση μεταγενέστερα άλλων αλλεργικών νόσων. Αποτελεί το πρώτο νόσημα στην λεγόμενη ατοπική πορεία και σε αυτήν την πορεία τα παιδιά συχνά μπορεί να εμφανίσουν διάφορα αλλεργικά νοσήματα. Έτσι στην ηλικία περίπου του ενός έτους τα παιδιά αυτά , μπορεί να εμφανίσουν τροφική αλλεργία σε τροφές όπως το γάλα και το αυγό ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας επιπεφυκίτιδας και άσθματος.
  
Είναι πλέον γνωστό ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής κι ιδιαίτερα οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την εκδήλωση αλλεργιών. Πολλή συζήτηση τελευταία έχει γίνει γύρω από το θέμα κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων κι ανάπτυξης αλλεργίας, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί τελικές απαντήσεις. Πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι οι τροφές που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές είναι αυτές όπου το σύστημα καλλιέργειας τους αποκλείει τη χρήση συνθετικών ουσιών, φυτοφαρμάκων, προληπτικών κτηνιατρικών φαρμάκων , τροποποιημένων σπόρων , συντηρητικών κι ακτινοβολίας. Είναι τεκμηριωμένο ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεταξύ άλλων και περισσότερα αντιοξειδωτικά, κυρίως Βιταμίνη C10 ενώ τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν και υψηλότερο ποσοστό συζευγμένου λινολεϊκού οξέως καθώς και Ω 3-λιπαρών οξέων.

Σχετικά με την προστασία που παρέχουν τα αντιοξειδωτικά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της ατοπίας γνωρίζουμε από μελέτες, ότι έχουν προστατευτικό ρόλο στην ανάπτυξη του συριγμού, ενδεχομένως μέσω της προστασίας του επιθήλιου των βρογχιολίων. Σχετικά με τη δράση των Ω – 3 λιπαρών οξέων μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού μειώνοντας έτσι τις ατοπικές αντιδράσεις.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και την προστασία που αυτά παρέχουν στην ανάπτυξη της ατοπίας. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει σαφής συσχέτιση κυρίως μεταξύ κατανάλωσης βιολογικού γάλακτος κι ανάπτυξης εκζέματος.

Η πιο τεκμηριωμένη προοπτική μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα για το θέμα αυτό είναι η μελέτη KOALA, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000 στην Ολλανδία κι εξετάζει μητέρες και παιδιά λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο ζωής τους , τις διατροφικές τους συνήθειες και την προδιάθεση τους για ανάπτυξη ατοπίας.
Είναι η πιο σημαντική μέχρι στιγμής μελέτη για την τεκμηρίωση της συσχέτισης της εμφάνισης ατοπίας με τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων . Η μελέτη έγινε σε δείγμα 2764 παιδιών κι εξετάζει λεπτομερώς τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας , σε σχέση με την εμφάνιση εκζέματος και συριγμού μέχρι την ηλικία των 2 ετών, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια κι εργαστηριακό έλεγχο. Στη μελέτη εκτιμήθηκαν εκτός από την κατανάλωση βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, άλλα βιολογικά προϊόντα όπως φρούτα, κρέας, λαχανικά κλπ.

Η μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι η κατανάλωση βιολογικού γάλακτος από τη γέννηση σχετίζεται με το μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης εκζέματος, ενώ για τα άλλα βιολογικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με την εμφάνιση ατοπίας έως την ηλικία των 2 ετών. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μελέτης αυτής ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την κατανάλωση βιολογικών τροφών και βιολογικού γάλακτος από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας , γεγονός που έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί κι η συσχέτιση της προστασίας από την ατοπία και κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Ως εκ τούτου , δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εκζέματος στα παιδιά που κατανάλωσαν βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα οφείλεται και στην υψηλή κατανάλωση βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας
Ο μηχανισμός με τον οποίο η κατανάλωση βιολογικού γάλακτος προστατεύει από την ανάπτυξη εκζέματος δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένος. Η επικρατέστερη εξήγηση είναι ότι τα Ω -3 μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται σε υψηλότερες ποσότητες στο βιολογικό γάλα αλλά και στο μητρικό γάλα μητέρων που καταναλώνουν κυρίως βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του επιδερμικού φραγμού και κατά συνέπεια στην πρόληψη των ατοπικών εκδηλώσεων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων παρέχει προστασία από την εκδήλωση εκζέματος κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η προστασία αυτή ξεκινά από την ενδομήτριο ζωή και συνεχίζεται με το θηλασμό, γεγονός που αναδεικνύει την αξία της κατανάλωσης βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων και από τις μέλλουσες μητέρες. 
 
 
created by Internet Business Hellas