βίο


Βιολογική Διατροφή

Γράφει ο Γιώργος ...

Πως ορίζεται όμως η έννοια της Βιολογικής καλλιέργιας και κτηνοτροφίας; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ...

περισσότερα...

Τα βιολογικά προϊόντα με μία ματιά

Γράφει ο Δρ. Γιαννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τι είναι βιολογικό προϊόν; Για την γενικότερη προαγωγή της υγείας, η δέσμευση για μία πιο υγιεινή διατροφή ...

περισσότερα...

Βιολογικό γάλα και εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη και στα παιδιά

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κοίλια, Αλλεργιολόγος Παίδων και ...

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της 
βρεφικής –παιδικής ...

περισσότερα...

Η αξία της βιολογικής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ...

Το μητρικό γάλα, μοναδικό και αναντικατάστατο, αποτελεί για τα παιδιά την πρώτη βιολογική τροφή τους δοσμένη ...

περισσότερα...

Βιολογική Διατροφή vs Συμβατικών Τροφών

Στις αρχές Αυγούστου, μια έρευνα της Βρετανικής ...

Τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα συμβατικά». Με αυτόν ή κάποιον παρεμφερή τίτλο ...

περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα : ο δρόμος για μια πιο παραδοσιακή διατροφή

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
Μέσα σε όλα τα διατροφικά σκάνδαλα της εποχής μας, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κάνουν μία ύστατη προσπάθεια να βρουν τρόπους για μία πιο παραδοσιακή διατροφή με λιγότερα πρόσθετα, και χημικές ουσίες. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πολιτεία, ανοίγοντας τον δρόμο και δίνοντας προνόμια στην δημιουργία βιολογικών και οργανικών καλλιεργειών. 
Τα βιολογικά προϊόντα σταδιακά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ αποδεικνύοντας την προτίμηση των καταναλωτών σε πιο παραδοσιακά προϊόντα με λιγότερα πρόσθετα. Η επιλογή βιολογικών προϊόντων περιορίζει την πρόσληψη αντιβιοτικών, ορμονών και άλλων χημικών ουσιών που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία του καταναλωτή. 

Φυσικά η επιλογή των βιολογικών προϊόντων επιβαρύνει και το πορτοφόλι του καταναλωτή. Η αυξημένη τιμή των βιολογικών προϊόντων, οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα και είναι απολύτως δικαιολογημένη. Παρόλα αυτά ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής μπορεί να επιλέγει βιολογικά προϊόντα μόνο στις κατηγορίες που θα του αποφέρουν θρεπτικό όφελος.

Ποια βιολογικά προϊόντα να μην προτιμά :
Μπρόκολο – μπανάνες – αρακά – κρεμμύδια – αβοκάντο – σπαράγγια : Σύμφωνα με μετρήσεις, οι περιεχόμενες ποσότητες μικροβιοκτόνων είναι ανάλογες τόσο στα βιολογικά, όσο και στα συμβατικά. Προτιμήστε τα συμβατικά.

Θαλασσινά : Δεν υπάρχει ακόμα ακριβής νομοθεσία σχετικά με τα θαλασσινα και τα ψάρια. Ακόμα και εκείνα που αλιεύονται στον ωκεανό περιέχουν βαρέα μέταλλα.
Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, πατατάκια, έλαια κ.α. : Συχνά τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι ολικής άλεσης ή να παρουσιάζουν άλλα υγιεινά στοιχεία, αλλά το γεγονός ότι είναι επεξεργασμένα ορίζει την περιεκτικότητα και άλλων μη βιολογικών συστατικών. Επίσης αποτελούν κατηγορίες τροφίμων που μπορείτε αρκετά από αυτά να καταναλώνετε περιστασιακά
 
Προϊόντα που πρέπει να είναι βιολογικά
Μήλα – ροδάκινα – σταφύλια – σπανάκι – φράουλες – μαρούλι – καρότα – πατάτες : Όλα αυτά είναι φρούτα και λαχανικά που φαίνεται να απορροφούν και να αποδίδουν τα μεγαλύτερα φορτία μικροβιοκτόνων και άλλων χημικών ουσιών. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέγετε τα βιολογικά.
Κρέας και προϊόντα του (αλλαντικά) : οι βιολογικές επιλογές είναι προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες και ορμόνες, για τις οποίες όμως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την τελική δράση τους στην υγεία του καταναλωτή. Η επιλογή βιολογικών προϊόντων μπορεί να ορισθεί ως μία μικρή πολυτέλεια στην προσπάθεια των καταναλωτών για μία πιο υγιεινή και παραδοσιακή διατροφή.

Γαλακτοκομικά : Η ανάπτυξη των αγελάδων για τα συμβατικά γαλακτοκομικά συχνά υποστηρίζεται από την χορήγηση αυξητικών ορμονών με σκοπό την αύξηση της παραγωγής. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, αφού

• Στοιχεία της συνθετικής αυξητικής ορμόνης των βοοειδών (rBGH) μπορεί να ανιχνεύονται στο τελικό προϊόν
• Η χρήση της αυξητικής ορμόνης αυξάνει σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης μαστίτιδας στα ζώα με άμεσο αποτέλεσμα την συνεχή χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της.
• Η βιολογική μορφή εκτροφής των ζωών εξυπηρετεί την αυξημένη περιεκτικότητα του γάλακτος σε ω-3 λιπαρά οξέα, γεγονός καθοριστικό για την βελτίωση της θρέψης και την προαγωγή της υγεία του καταναλωτή.
 
Γιαννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
 
created by Internet Business Hellas