βίο


Βιολογική Διατροφή

Γράφει ο Γιώργος ...

Πως ορίζεται όμως η έννοια της Βιολογικής καλλιέργιας και κτηνοτροφίας; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ...

περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα : ο δρόμος για μια πιο παραδοσιακή διατροφή

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τα βιολογικά προϊόντα σταδιακά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ...

περισσότερα...

Τα βιολογικά προϊόντα με μία ματιά

Γράφει ο Δρ. Γιαννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Τι είναι βιολογικό προϊόν; Για την γενικότερη προαγωγή της υγείας, η δέσμευση για μία πιο υγιεινή διατροφή ...

περισσότερα...

Βιολογικό γάλα και εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη και στα παιδιά

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κοίλια, Αλλεργιολόγος Παίδων και ...

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της 
βρεφικής –παιδικής ...

περισσότερα...

Η αξία της βιολογικής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ...

Το μητρικό γάλα, μοναδικό και αναντικατάστατο, αποτελεί για τα παιδιά την πρώτη βιολογική τροφή τους δοσμένη ...

περισσότερα...

Βιολογικά Τρόφιμα:Ωφέλιμα για εσάς, ωφέλιμα για την φύση

Προστατεύω τη φύση,
Ζω καλα!
www.organic-farming.europa.eu
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γεωργία και Aγροτική Aνάπτυξη 
Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προέλευση των τροφίμων και τον τρόπο παραγωγής τους. Ανησυχούν, επίσης, για τη γνησιότητα των τροφίμων καθώς και για άλλα σχετικά θέματα, όπως η καλή μεταχείριση των ζώων, η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, προσθέτων και γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Επιθυμούν να στηρίξουν τα αειφόρα συστήματα γεωργίας που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον και το ατομικό αποτύπωμα ανθρακούχων εκπομπών. Η βιολογική γεωργία αποτελεί ένα γεωργικό σύστημα  που έχει ως στόχο να προσφέρει στους καταναλωτές φρέσκα, γευστικά και γνήσια τρόφιμα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και τους φυσικούς βιολογικούς κύκλους. Από το 1991, η αυστηρή νομοθεσία της ΕΕ παρέχει σαφές νομικό πλαίσιο για την παραγωγή και τον έλεγχο των βιολογικών τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα έχοντας εμπιστοσύνη.
 
Βιοποικιλότητα της γεωργικής γης
Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και προσπαθούν να την ενισχύσουν, εφόσον είναι δυνατό. Βασίζονται στα υψηλά επίπεδα άγριας πανίδας και χλωρίδας ή στη βιοποικιλότητα της γεωργικής γης – και όχι σε χημικές εισροές με ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις - για τη διατήρηση της  γονιμότητας του εδάφους και τον φυσικό έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και των ασθενειών. Για παράδειγμα, οι γεωργοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τεχνητά χημικά εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών. Αντίθετα, επιδιώκουν να καλλιεργούν υγιή εδάφη από τα οποία θα προκύψουν ανθεκτικές και υγιείς καλλιέργειες με φυσική αντοχή στους επιβλαβείς οργανισμούς και στις ασθένειες. Οι γεωργοί διατηρούν φυτοφράκτες και άλλη «άγρια» βλάστηση στα αγροκτήματά τους ώστε να διευκολύνουν τους φυσικούς θηρευτές επιβλαβών οργανισμών, συντελώντας έτσι στην άνοδο των επιπέδων βιοποικιλότητας της γεωργικής γης.
 
Γνωρίζετε ότι η χρησιμοποίηση ζιζανιοκτόνων απαγορεύεται στα βιολογικά αγροκτήματα;   
Αντίθετα, οι γεωργοί καταπολεμούν τα ζιζάνια, εφαρμόζοντας αμειψισπορά ειδικά σχεδιασμένη για τη μείωση των προβλημάτων που δημιουργούν τα ζιζάνια και επιλέγοντας κατάλληλες καλλιέργειες και ποικιλίες χορτονομών που μπορούν να κατανικούν τα ζιζάνια. Για την καταπολέμηση των ζιζανίων, χρησιμοποιούνται έγκαιρα μηχανικές και φυσικές μέθοδοι καλλιέργειας του εδάφους και εκρίζωσης των ζιζανίων που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της γεωργικής γης πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και κάτω από αυτή. Οι γεωργοί αναγνωρίζουν επίσης ότι λίγα ζιζάνια δεν βλάπτουν τις καλλιέργειές τους και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά ενδιαιτήματα για την άγρια χλωρίδα και πανίδα της γεωργικής γης, όπως οι θηρευτές των επιβλαβών οργανισμών.  Συνεπώς, δεν αποτελούν έκπληξη τα αποτελέσματα πολλών μελετών που δείχνουν ότι τα βιολογικά αγροκτήματα έχουν γενικά μεγαλύτερο αριθμό και περισσότερα είδη πουλιών, πεταλούδων, σκαθαριών, νυχτερίδων και άγριων λουλουδιών.
Για παράδειγμα, από μελέτη του 2002 με τίτλο
«Γονιμότητα του εδάφους και βιοποικιλότητα στη βιολογική γεωργία» προκύπτει ότι χάρη στη βιολογική γεωργία:
• διπλασιάζεται o αριθμός των σκαραβαίων στο έδαφος
• αυξάνονται κατά 50% οι γαιοσκώληκες
• αυξάνονται κατά 60% οι σταφυλίνοι
• διπλασιάζεται ο αριθμός των αραχνών.
  
Έδαφος: βασικός πόρος για τη ζωή  
Ξέρετε ότι το έδαφος είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Γης; Το έδαφος είναι απαραίτητο για τη ζωή στη γη και τρέφει τα φυτά, τα οποία με τη σειρά τους παρέχουν τροφή και οξυγόνο στους ανθρώπους και τα ζώα. Περισσότερα από τα μισά γνωστά είδη ζουν μέσα στο έδαφος, όπως οι γαιοσκώληκες, οι σαρανταποδαρούσες και τα σκαθάρια τα οποία είναι ορατά και δισεκατομμύρια μικροσκοπικοί μύκητες και βακτήρια που δεν είναι ορατά. Οι οργανισμοί αυτοί ζουν σε έναν πολύπλοκο ιστό κάτω από τα πόδια μας, ο οποίος περιλαμβάνει τα φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος, τα ζώα που τρέφονται με τα φυτά αυτά και, τελικώς, τους ανθρώπους που τρέφονται με τα ζώα και τα φυτά.
 
Χρειάζονται έως και 500 έτη για τη δημιουργία ενός εκατοστού εδάφους, ενώ αντίθετα το έδαφος μπορεί να καταστραφεί πολύ γρήγορα από τη διάβρωση, τη ρύπανση ή την κακή διαχείριση.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση τεχνητών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα του εδάφους, τροποποιώντας τη χημική σύνθεσή του και αυξάνοντας την εξάρτηση από τα τεχνητά λιπάσματα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Στη φύση, τα φυτά τρέφονται ως επί το πλείστον με τα πολύ μικρά ανόργανα σωματίδια και την οργανική ύλη σε αποσύνθεση που αποτελούν το έδαφος. Περιέργως, τα φυτά δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα περισσότερα από τα ανόργανα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Για τον λόγο αυτό, τα φυτά δημιούργησαν εξελικτικά πολύπλοκες σχέσεις με άλλους οργανισμούς που ζουν στο έδαφος ώστε να μπορούν να λάβουν τα θρεπτικά στοιχεία που είναι αναγκαία για την ανάπτυξή τους. Οι γαιοσκώληκες, οι μύκητες, τα βακτήρια και πολλοί άλλοι οργανισμοί αποσυνθέτουν την οργανική ύλη και τα ανόργανα συστατικά του εδάφους και τα μετατρέπουν σε θρεπτικά στοιχεία τα οποία μπορούν να απορροφήσουν οι ρίζες των φυτών. Με τη σειρά τους, τα φυτά τρέφουν τους μικροοργανισμούς του εδάφους, εκκρίνοντας σάκχαρα και ένζυμα από τις ρίζες τους τα οποία απορροφά το έδαφος.
 
Οι γεωργοί αναγνωρίζουν τη θεμελιώδη σημασία της συνεργασίας με το έδαφος και τα φυσικά συστήματα για την παραγωγή φυτών και την εκτροφή ζώων. Προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα του εδάφους, διατηρώντας το έδαφος σε υγιή, γόνιμη και φυσική κατάσταση που είναι αναγκαία για την παραγωγή φυτών. Πώς το κατορθώνουν;
 
Οι γεωργοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τεχνητά λιπάσματα και χημικά συνθετικά φυτοφάρμακα. Αντίθετα, καλλιεργούν φυτά, όπως το τριφύλλι που δεσμεύει με φυσικό τρόπο το άζωτο της ατμόσφαιρας στο έδαφος, βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών. Παρέχουν επίσης τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία στις καλλιέργειές τους, χρησιμοποιώντας βιολογικά λιπάσματα με βάση την κοπριά και φυτικά απόβλητα τα οποία αποσυντίθεται και μετατρέπονται σε θρεπτικά στοιχεία από τους οργανισμούς του εδάφους για να αναπτυχθούν τα φυτά. Εφαρμόζουν, επίσης, ευρέως την αμειψισπορά, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο έδαφος να ανανεωθεί μεταξύ των καλλιεργειών και να βελτιώσει τη δομή του. Σπέρνουν φυτά χλωρής λίπανσης για την κάλυψη του εδάφους μετά τη συγκομιδή και προτιμούν τους φυτοφράκτες και τα αγροτεμάχια μικρού μεγέθους για την προστασία του εδάφους από τον άνεμο, τη βροχή και την απώλεια θρεπτικών στοιχείων. Με την αποφυγή της χρήσης συνθετικών χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, οι γεωργοί συμβάλλουν επίσης στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου να καταλήξουν τα χημικά αυτά προϊόντα στις λίμνες, στα ποτάμια, στα υδατορρεύματα και σε άλλες υδάτινες μάζες. Επιπλέον, βελτιώνοντας την ικανότητα συγκράτησης του νερού από τα εδάφη μέσω πρακτικών όπως η πολυετής αμειψισπορά και η χρήση βιολογικών λιπασμάτων για τη βελτίωση της δομής του εδάφους, οι γεωργοί μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της σπατάλης του νερού για άρδευση κατά τους μήνες της ξηρασίας και του κινδύνου πλημμύρας κατά τους μήνες των βροχών.
Στα συστήματα βιολογικής γεωργίας εκτρέφονται συνήθως λιγότερα ζώα ανά εκτάριο. Αυτό επιτρέπει τον περιορισμό του άγχους των ζώων και του κινδύνου προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες, καθώς και τη μείωση της συμπίεσης του εδάφους και του επακόλουθου κινδύνου διάβρωσης.
 
Κλιματική αλλαγή
Mε τη σύγχρονη γεωργία εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Επί του παρόντος, περίπου 9% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ προέρχονται από τη γεωργία (έναντι 11% το 1990), καθιστώντας τον τομέα αυτό την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων. Ωστόσο, η γεωργία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων στο συνολικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι η βιολογική γεωργία ευθύνεται για χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απ’ ότι τα μη βιολογικά συστήματα γεωργίας και, συνεπώς, μπορεί να παίξει ρόλο στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, μελέτη του Ιδρύματος Ερευνών Βιολογικής Γεωργίας (FiBL) αναφέρει ότι, ανά εκτάριο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα βιολογικά συστήματα είναι κατά 32% χαμηλότερες απ’ ότι στα συστήματα στα οποία χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και κατά 35-37% χαμηλότερες απ’ ότι στα συμβατικά συστήματα στα οποία χρησιμοποιείται κοπριά ως λίπασμα. Από την ίδια μελέτη προκύπτει επίσης ότι η βιολογική γεωργία επαναφέρει κατά μέσον όρο στο έδαφος 12-15% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακος απ’ ότι τα συστήματα γεωργίας στα οποία χρησιμοποιούνται ανόργανα λιπάσματα. Αυτό, πιθανώς, οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιολογικά συστήματα προσπαθούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα του εδάφους καθώς και την περιεκτικότητά του σε χούμο, ανακυκλώνοντας την κοπριά και τα φυτικά απόβλητα του αγροκτήματος, χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων και φυτοφάρμακων, των οποίων η παραγωγή απαιτεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας.
Στη βιολογική παραγωγή χρησιμοποιούνται υπεύθυνα η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι. Επιλέγοντας βιολογικά τρόφιμα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στη μείωση του ατομικού μας αποτυπώματος ανθρακούχων εκπομπών.
Το παρόν ενημερωτικό δελτίο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στο θέμα της βιολογικής γεωργίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη διεύθυνση του Διαδικτύου:
 
Πηγές:
Mäder, Paul; Fliessbach, Andreas; Dubois, David; Gunst, Lucie; Fried, Padruot and Niggli, Urs (2002) Soil Fertility and Biodiversity in Organic Farming. Science 296:σ.1694–1697.
European Commission (2009) Agriculture and climate change http://ec.europa.eu/agriculture/climate_change/index_en.htm
Fliessbach, Andreas; Amador, Manuel; Meirelles, Ana; Schwank, Othmar; Verhagen, Jan and Garibay, Salvador (2007) Climate Change and Organic Farming in Developing Countries. Προφορική παρουσίαση στο συνέδριο BioFach Kongress 2007, Συνεδριακό Κέντρο Nürnberg Messe, Νυρεμβέργη, Γερμανία, 15–17 Φεβρουαρίου, 2007.

 
created by Internet Business Hellas