Θέλω να γίνω μαμά


Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη

Βρετανική μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι τα ...

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέτρησαν τις ορμόνες του άγχους σε γυναίκες που σκόπευαν να ...

περισσότερα...

Η καλή εγκυμοσύνη ξεκινάει πριν τη σύλληψη!

Μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για εσάς και το ...

Ελέγξτε το θυρεοειδή σας Ο υποθυρεοειδισμός (η πλημμελής λειτουργία του θυρεοειδή αδένα) είναι μια ...

περισσότερα...

Η ομάδα αίματος σχετίζεται με τη γονιμότητά μας!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς ...

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε τριαντάχρονες γυναίκες που αναζήτησαν βοήθεια για ...

περισσότερα...

Πώς να επιλέξετε γυναικολόγο;

Η επιλογή του γυναικολόγου είναι μια από τις πιο ...

Η επιλογή του γυναικολόγου είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Ο γυναικολόγος ...

περισσότερα...

Ποιες είναι οι πιθανότητες να συλλάβει μία γυναίκα δίδυμα

Υπάρχουν γυναίκες που θα ήθελαν να αποκτήσουν δίδυμα παιδιά. Η κληρονομικότητα γνωρίζουμε όλοι πως παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι όμως αρκετή για να εγγυηθεί τη σύλληψη διδύμων; Kαι σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Φυσιολογική σύλληψη
Μαιευτήρες αναφέρουν ότι με φυσιολογική σύλληψη το ποσοστό να αποκτήσει μια γυναίκα δίδυμα είναι 1.5%, ποσοστό αρκετά μικρό και ομολογουμένως όχι πολύ ενθαρρυντικό. Μια γυναίκα δεν μπορεί πρακτικά να κάνει τίποτε εάν θέλει να συλλάβει δίδυμα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιος ενδεδειγμένος τρόπος για να μπορέσει μια γυναίκα να αποκτήσει δίδυμα με φυσιολογική σύλληψη.
 
Φαρμακευτική αγωγή και επιπλοκές
Αυτό που θεωρητικά μπορεί μόνο να κάνει μια γυναίκα είναι να ακολουθήσει μια φαρμακευτική αγωγή για πρόκληση των ωοθηκών, δηλαδή για να παραχθούν παραπάνω ωάρια πέρα από το φυσιολογικό. Και αυτό όμως οφείλει να το κάνει με μεγάλη προσοχή, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεχή παρακολούθηση μαιευτήρα. Όπως αναφέρουν, η σύλληψη διδύμων οφείλει να είναι τυχαία και η πρόκλησή της δεν είναι επιθυμητή μιας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μητέρα και στα έμβρυα:
• αυξημένη πιθανότητα αποβολής,
• αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακών ανωμαλιών, 
• πρόωρος τοκετός,
• λιποβαρή έμβρυα και
• αυξημένη νοσηρότητα της μητέρας
είναι οι πιο σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν.
 
Κληρονομικότητα 
Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ωστόσο δε σφραγίζει το γεγονός ότι μια γυναίκα θα αποκτήσει οπωσδήποτε δίδυμα. Με οικογενειακό ιστορικό, μια γυναίκα έχει διπλάσιες πιθανότητες να κάνει δίδυμα (δηλαδή 3%). Πέραν αυτού, δεν υπάρχουν άλλοι «παράγοντες» που να μπορούν να επηρεάσουν τη σύλληψη διδύμων. Εκείνο που αξίζει ωστόσο να αναφερθεί είναι πως όσο μια γυναίκα πλησιάζει στα 40 (δηλαδή προς την εμμηνόπαυση) παρουσιάζει, από τη μία πλευρά, κατακόρυφη πτώση της παραγωγικότητάς αλλά, από την άλλη, έχει διπλή ωορρηξία, γεγονός που σημαίνει πως δυνητικά μπορει να κάνει πιο εύκολα δίδυμα.
 
Ο ρόλος της εξωσωματικής 
Με εξωσωματική γονιμοποίηση μια γυναίκα έχει 25% πιθανότητες να αποκτήσει δίδυμα. Στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης μεταφέρονται στη μήτρα περισσότερα του ενός έμβρυα, για το λόγο ότι δεν έχουν όλα τα έμβρυα τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, να εμφυτευτούν και να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται μεγαλύτερο ποσοστό πολύδυμων κυήσεων στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία επιτρέπεται να μεταφερθούν ως 3 έμβρυα ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.
 
Πηγή: Mama365.gr
created by Internet Business Hellas