Η ανάπτυξή του


Η ανάπτυξή του

Το μωρό συμπλήρωσε τον πρώτο του μήνα και, λίγο πολύ, ...

Ανάπτυξη Από το τέλος του 1ου μήνα έως τον 4ο το μωρό εξακολουθεί να μεγαλώνει με τον ίδιο ρυθμό που είχε από ...

περισσότερα...

Ανάπτυξη και Κινητική εξέλιξη

Πολλά καινούργια πράγματα περιμένουν το μωρό, που σε ...

Ανάπτυξη Μετά τον 4ο μήνα ο ρυθμός της ανάπτυξης του παιδιού επιβραδύνεται κάπως, σε σύγκριση με τους ...

περισσότερα...

15 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τα μωρά

Νομίζετε ότι είναι απλό να είσαι μωρό; Μάθετε μερικά ...

Μέχρι την ηλικία των 7 μηνών τα μωρά μπορούν να αναπνέουν και να καταπίνουν ταυτόχρονα. Τα ...

περισσότερα...

Αποκωδικοποιήστε το κλάμα του

Το κλάμα είναι πάντα ένα σημάδι ότι το μωρό χρειάζεται ...

Το μωρό δεν μπορεί να κλάψει διαφορετικά κάθε φορά που θέλει να εκφράσει μία διαφορετική ανάγκη, όπως ...

περισσότερα...

Πιπίλα: Ναι ή όχι;

Τα μωρά τη λατρεύουν, αλλά οι γονείς αναρωτιούνται αν ...

Η πιπίλα παραμένει το αγαπημένο αξεσουάρ κάθε μωρού, αλλά και της μαμάς, μιας που αποτελεί το πιο σίγουρο ...

περισσότερα...

Όραση κι ακοή

Η όρασή του
Καθοριστικό στοιχείο για την επαφή του παιδιού με το περιβάλλον και την ανάπτυξή του γενικότερα είναι η εξέλιξη της όρασης.

Η ακοή του
Αν τον πρώτο μήνα το μωρό στρεφόταν προς την κατεύθυνση από την οποία ερχόταν κάποιος ήχος, τώρα αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του ή του προσώπου που το περιποιείται και του μιλά.

Η όρασή του
Καθοριστικό στοιχείο για την επαφή του παιδιού με το περιβάλλον και την ανάπτυξή του γενικότερα είναι η εξέλιξη της όρασης. Στο τέλος του πρώτου μήνα βλέπει καθαρά και παρατηρεί μόνο αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση έως 20 εκατοστά. Του αρέσει να βλέπει πρόσωπα και όταν το κρατάτε αγκαλιά, αυτόματα γυρίζει να σας κοιτάξει. Στην αρχή αυτό που, κυρίως, τραβά την προσοχή του είναι τα μάτια και, στη συνέχεια, όλο το πρόσωπο. Απαντά, μάλιστα, με χαμόγελο σ΄ αυτή την οπτική επαφή, ενώ είναι εξίσου διασκεδαστικό και ενδιαφέρον να βλέπει το δικό του πρόσωπο στον καθρέφτη.
Έως τον 4ο μήνα σιγά - σιγά η όραση γίνεται πιο συντονισμένη και το μωρό βλέπει σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση, εστιάζει καλύτερα το βλέμμα και αποκτά την αντίληψη της προοπτικής και του βάθους.
Έτσι, το 2ο μήνα παρακολουθεί την πορεία αντικειμένων που διαγράφουν κύκλο μπροστά του, πλησιάζουν ή απομακρύνονται και τον 3ο μήνα, με το συντονισμό όρασης και κίνησης, προσπαθεί να τα πιάσει (χωρίς βέβαια να το καταφέρνει). Παρατηρεί αντικείμενα που βρίσκονται μακρύτερα στο δωμάτιο. Σας αναγνωρίζει και σας χαμογελά προτού ακόμη το πλησιάσετε. Τον 4ο μήνα δεν ξεφεύγει από το βλέμμα του η τηλεόραση που είναι ανοιχτή στην άλλη άκρη του δωματίου και κοιτάζει με περιέργεια έξω όταν το κρατάτε στο παράθυρο. Αν καμιά φορά αλληθωρίζει, δεν πειράζει, αλλά αν αυτό γίνεται συχνά μπορεί να είναι παθολογικό.

Παράλληλα, εξελίσσεται η όρασή του ως προς την αναγνώριση σχεδίων και χρωμάτων. Στο τέλος του πρώτου μήνα το εντυπωσίαζαν τα λαμπερά, ζωηρά χρώματα και τα σχέδια με ρίγες ή τετράγωνα. Τώρα προτιμά χρώματα σε έντονες αντιθέσεις ή εναλλαγές άσπρου μαύρου και σχέδια με κύκλους ή καμπύλες γραμμές.

Τον 4ο μήνα διακρίνει πια όλα τα χρώματα και πολλές αποχρώσεις τους. Είναι πολύ πιθανό ότι τα απαλά χρώματα, που συνηθίζονται στα παιδικά δωμάτια, δεν του κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση μέχρι να αναπτυχθεί η όρασή του και να τα διακρίνει.

Η ακοή του
Αν τον πρώτο μήνα το μωρό στρεφόταν προς την κατεύθυνση από την οποία ερχόταν κάποιος ήχος, τώρα αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του ή του προσώπου που το περιποιείται και του μιλά. Όταν του μιλάτε ήρεμα και τρυφερά, νοιώθει ασφάλεια, ζεστασιά και ευχαρίστηση. Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί την επιβεβαίωση ότι δεν είναι μόνο του, ανήκει κάπου και υπάρχει κάποιος που θα το φροντίσει. Θα σας απαντήσει με ένα χαμόγελο και βλέποντας την ευχαρίστηση και στο δικό σας πρόσωπο, αποκτά τις πρώτες του εμπειρίες από την επικοινωνία με τους άλλους.
Το παιδί έχει ανάγκη από ακουστικά ερεθίσματα. Προσπαθήστε να του μιλάτε όσο γίνεται περισσότερο. Έστω και αν δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει τι του λέτε ή να σας απαντήσει, μαθαίνει σιγά - σιγά ότι η ομιλία είναι στοιχείο, και μάλιστα σημαντικό, της ανθρώπινης κοινωνίας. Όταν μιλά κανείς σε ένα μωρό, αυθόρμητα μιλά πιο αργά, τονίζει ορισμένες συλλαβές, αλλάζει τη φωνή του, κάνει διάφορους μορφασμούς ή μιλά «μωρουδίστικα» για να τραβήξει την προσοχή του και να επικοινωνήσει με κάποιον που δεν γνωρίζει τους κώδικες της γλώσσας.

Μιλάτε του!
Όσο πιο πολύ μπορείτε, όσο πιο γλυκά μπορείτε

Σιγά - σιγά το μωρό αρχίζει να συνδέει τη φωνή σας με ορισμένη διαδικασία, όπως όταν πρόκειται να το ταΐσετε, να το αλλάξετε ή να το βάλετε για ύπνο. Μη μιλάτε στο παιδί με φωνή άγρια, επιθετική ή εκνευρισμένη. Από τον τόνο και τη χροιά της φωνής αντιλαμβάνεται αν η διάθεσή σας είναι φιλική ή όχι και μπορεί να βάλει τα κλάματα αν νοιώσει ότι απειλείται.
Το 2ο μήνα, αρχίζει να δοκιμάζει τη φωνή του επαναλαμβάνοντας απλά φωνήεντα (α, ο), που τον 4ο μήνα γίνονται συλλαβές (μπα, ντα, μου). Διασκεδάζει επινοώντας ήχους και, ακούγοντας τη φωνή του, μπορεί να περνά ώρες «μιλώντας» μόνο του. Αρχίζει να μιμείται ήχους που κάνετε εσείς και έτσι μπορείτε πια να ανοίξετε «συζήτηση» μαζί του.

 

 

created by Internet Business Hellas