Η διατροφή του


Εισαγωγή στις στερεές τροφές

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Ο θηλασμός αναμφισβήτητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην σωστή διατροφή του βρέφους. Όσο μεγαλύτερο ...

περισσότερα...

Έχετε αρκετό γάλα για τον θηλασμό του βρέφους σας;

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος - ...

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η έπαρκεια του μητρικού γάλακτος ορίζεται από την αύξηση του βάρους του ...

περισσότερα...

Ποιές τροφές να αποφύγετε όταν θηλάζετε.

Εάν το μωρό γκρινιάζει και δείχνει να πονάει, ίσως ...

Εσπεριδοειδή. Επειδή το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο, είναι πιθανό να δυσκολευτεί ...

περισσότερα...

Επαρκής πρόληψη σιδήρου είναι υπεύθυνη για την εγκεφαλική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σίδηρο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι το «όχημα» που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, όπως επίσης είναι και εκείνη που δίνει το κόκκινο χρώμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας σιδήρου, τα ερυθρά αιμοσφαίρια συρρικνώνονται, αδυνατώντας να μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους μύες.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των βρεφών και των παιδιών, ο σίδηρος συμβάλλει επίσης στην φυσιολογική εγκεφαλική διαμόρφωση. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η έλλειψη σιδήρου δεν δημιουργεί μόνο αιματολογικά προβλήματα, αλλά παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για την καθυστέρηση της σωματικής και ψυχοκινητικής ανάπτυξης αλλά και την συχνότερη εμφάνιση λοιμώξεων.
 
Η φύση για άλλη μία φορά, φαίνεται να έχει προβλέψει για την κάλυψη των αναγκών του βρέφους σε σίδηρο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το μητρικό γάλα μπορεί να μην παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όμως έχει πολύ υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Δηλαδή ο σίδηρος που περιέχεται στο μητρικό γάλα απορροφάται και χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό.
 
Βασικά λοιπόν αίτια σιδηροπενίας, προκύπτουν συνήθως μετά τον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών στην διατροφή του βρέφους, στην πολύ μεγάλη κατανάλωση γάλακτος εις βάρος των άλλων τροφών, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C και γενικότερα η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Κλινικά σημεία που πρέπει να παρατηρείτε είναι ο μειωμένος ρυθμός αύξησης του βάρους, η ωχρότητα του δέρματος, η έλλειψη της όρεξης, η ευερεθιστότητα και η μειωμένη δραστηριότητα γενικώς. Σχετικά με την αντιμετώπιση, αν θηλάζετε, πρέπει να διασφαλίσετε ότι μετά τον 5ο μήνα θα εισάγετε συστηματικά και κατόπιν προγράμματος τις στερεές τροφές στην διατροφή του βρέφους.
 
Εάν έχετε διακόψει τον θηλασμό, τα βρεφικό γάλα εμπορίου είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, γεγονός που ορίζεται από την νομοθεσία. Μάλιστα ανέκαθεν υπήρχε αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον για την βέλτιστη μορφή του σιδήρου που θα αυξήσει την απορρόφηση και χρήση του από τον βρεφικό οργανισμό. Την τελευταία δεκαετία πολλές κλινικές μελέτες καταλήγουν στο γεγονός ότι ο εμπλουτισμός του βρεφικού γάλακτος με γλυκονικό σίδηρο, αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα του. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, φάνηκε ότι ο εμπλουτισμός με γλυκονικό σίδηρο βελτίωσε περισσότερο τις αποθήκες σιδήρου, συγκριτικά με τον θειικό σίδηρο. Αυτός είναι και ο λόγος που σε αρκετά κράτη, σε προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρησιμοποιούνται τρόφιμα εμπλουτισμένα με γλυκονικό σίδηρο για την πρόληψη της αναιμίας στα παιδιά.
 
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

 

 

created by Internet Business Hellas